Robots bouwen luifel in Zürich

Artikel delen

Bouwen met robots heeft een stap voorwaarts gezet met de ‘Future Tree’. Een project van Gramazio Kohler en ETH Zürich waarbij een houten luifel door robots werd ontwikkeld. De boomachtige luifel maakt gebruik van complexe houtconstructies in combinatie met beton. Na een intensieve voorbereiding duurde de bouw 4 maanden.

Bron: Gramazio Kohler Research Beeld: Gramazio Kohler Research, ETH Zurich and Basler & Hofmann AG

Een industriële robot werd gebruikt om de 380 houten elementen van Future Tree te fabriceren en samen te stellen.Er werd gewerkt met geacetyleerd dennenhout. De houten elementen zijn uitgerust met schroeven en spankabels om zo een wederzijds frame te vormen.

De luifelachtige kroon van de structuur wordt ondersteund door een enkele, stamachtige betonnen kolom en is aan twee kanten verankerd aan het kantoorgebouw terwijl de uitkragende hoek aan de tegenoverliggende hoek ligt.

“De geometrie van het frame wordt bepaald door het structurele gedrag, waardoor de buigstijfheid wordt gedifferentieerd door te spelen met de opening van de wederzijdse knopen om een hogere stijfheid in het vrijdragende deel te bereiken”, legt Gramazio Kohler Research uit.

Misschien wel het meest opmerkelijke aspect van het project is de kolom van gewapend beton. Deze is gemaakt met een nieuw fabricageproces genaamd “Eggshell”. Deze werkwijze combineert een ultradunne 3D-geprinte bekisting met snel uithardend beton.

“Als eerste gebouwde voorbeeld van dit fabricageproces laat het project zien hoe betonconstructies die niet standaard zijn efficiënt, economisch en duurzaam kunnen worden gefabriceerd”, aldus Gramazio Kohler Research.

Omdat de bekisting – die 3D-geprint wordt tot een dikte van 1,5 millimeter met behulp van een robotarm – wordt gevuld met snel hardend beton in een laag voor laag gietproces om de hydrostatische druk te minimaliseren, kan het worden gerecycled en hergebruikt na het beton heeft gehydrateerd.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief