Spiegeltje, spiegeltje… in de woestijn

Artikel delen

In Californië staat The Invisible House. Een met spiegels bekleed huis in de woestijn dat nog het meest lijkt op een wolkenkrabber die op z’n zij is gaan liggen.

Bron: dezeen Beeld: Tomas Osinski

Het huis is ontworpen door architect Tomas Osinski en Chris Hanley, een in Los Angeles gevestigde filmproducent. Het huis ligt op 90 hectare grond en heeft een woonoppervlak van ruim 1600 m2. Het werd vorig jaar gebouwd en is gemaakt van beton, staal en gehard glas.

De woning heeft een muur bestemd voor filmprojecties en een horecakeuken. Er zijn vier slaapkamers en badkamers gescheiden door witte scheidingswanden in plaats van deuren om uitzicht op de woestijn te bieden. Het thema van onzichtbaarheid komt terug in het interieur, zoals een bedframe van glas en een gedeeltelijk zichtbare glazen douche.

De duurzaamheidskenmerken van het gebouw zijn onder meer een efficiënt isolatiesysteem en een bouwlocatie naast een heuvel zodat het is beschermt tegen de zon. Er is een zonneboiler, een thermische massa van beton en een 30 meter lang binnenzwembad om de temperatuur te helpen regelen. Grote delen van het gebouw zijn vrijdragend gebouwd om verstoring van de natuurlijke gronden tot een minimum te beperken. Het stalen skelet van het gebouw wordt gedragen door betonnen kolommen.

Voordat met de bouw werd gestart voerden de ontwerpers een biologisch onderzoek uit om de inheemse flora en fauna in kaart te brengen. Volgens de eigenaar van het huis gedijen de lokale vogels op de insecten rond het terrein en zijn ze niet beschadigd door het reflecterende glas en zijn ze ook niet het gebouw binnengevlogen.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief