fbpx

Lezerstest

Producten
Artikel delen

Test accu-reciprozaag

“Op een gegeven moment ging ik gewoon zoeken wat ik nog meer kon zagen”, zegt Patrick Vrielink. Hij heeft de machine intensief getest bij de renovatie van een complete woning en is zeer enthousiast. “Vooral het ontbreken van een snoer is een groot voordeel! En de accu-reciprozaag is ook enorm veelzijdig.”

Tekst: ing. Frank de Groot

Hij heeft tijdens de renovatie van een oude woning wel even tijd om zijn ervaringen te delen. Patrick Vrielink is timmerman bij Bouwbedrijf en Timmerfabriek De Haan Deventer. Dit bedrijf is al meer dan 300 jaar actief in verbouw, nieuwbouw, renovatie en restauratie.
Bij de renovatie van een woning is er vooral veel sloopwerk verricht met de reciprozaag, maar ook het inkorten van nieuw houtwerk gaat prima. “Veel werk waarvoor ik eerst de decoupeerzaag, handcirkelzaag of handzaag pakte, doe ik nu met de reciprozaag. Ideaal dat je van dat snoer af bent. Daardoor pak je zo’n machine veel sneller, omdat je niet hoeft te slepen met kabelhaspel en snoer.”

Eigenschappen

De koolborstelloze 18 Volt accu-reciprozaag SSE 18 LTX BL van Metabo heeft een slaglengte van 32 mm en een Brushless-motor. De zaag is bijzonder licht en de accucapaciteit is 2×8 Ah (twee accu’s worden meegeleverd). De machine beschikt verder over een uitstekende ergonomie: door de plaatsing van de softgrip-handgreep onder een hoek kan de zaag in de verschillende werkposities veilig en comfortabel worden geleid. De vergrendelfunctie van de schakelaar zorgt verder voor aangenaam werken in continubedrijf.
De machine is geschikt voor lichte tot zware sloopwerkzaamheden, zoals het verwijderen van oude balken of snelle zaagsnedes in hout, metaal, poriën-beton of kunststof. De motorbehuizing is gemaakt van robuust slijtvast gegoten aluminium en de motor is beschermd tegen stof en spatwater.
Het verwisselen van het zaagblad gebeurt eenvoudig, snel en zonder gereedschap met het Metabo-Quick-systeem. De gebruiker kan het zaagblad bovendien 180° draaien. De machine heeft een gereedschapsloos verstelbare diepte-aanslag en een LED-werklamp zorgt voor een goede verlichting van de zaaglijn in donkere omstandigheden.

Patrick zaagde tot zijn eigen verbazing zelfs moeiteloos een stalen hoeklijn met een dikte van 10 mm door.

Krachtpatser

“Ik heb er zelfs moeiteloos een stalen hoeklijn met een dikte van 10 mm mee doorgezaagd”, aldus een verbaasde Patrick. “Dat geeft al aan dat houten balken zagen al helemaal een fluitje van een cent is. De reciprozaag is bijvoorbeeld ideaal bij het wegzagen van balkdelen die aan de binnenzijde tegen het dakbeschot liggen. Bijvoorbeeld bij het maken van daksparingen of vervanging van balken. Maar ook de balken bij dakoverstekken, dakranden en panlatten zijn prima af te korten. Dat kan zelfs heel haaks als je de aanslag langs het hout laat glijden.”
Ook kozijnhout heeft hij gesloopt met de reciprozaag: “Je zaagt dan onder een hoek van 45° door het oude kozijnhout heen, waarna deze eenvoudig is te verwijderen. Tevens zaag je dan eenvoudig door de kozijnankers heen. Wat me ook opvalt is dat de machine bij dikker hout geen terugslag heeft door bijvoorbeeld vastlopers. De zaag gaat overal vlot doorheen.”
Andere mogelijkheden ziet Patrick in het maken van houten bekistingen of even een paar steigerplanken een stukje inkorten. “Er kan zoveel, het is echt een zeer multifunctionele machine.”

Ergonomisch

Toen Patrick de accu’s uit de koffer haalde, dacht hij wel even: oh, dat weegt wel wat. Maar in combinatie met de machine is het gewicht ideaal: “Na een half uur werken had ik wel door dat het gewicht juist prettig werkt. Niet te zwaar, maar wel zwaar genoeg om lekker door het hout te zagen. Dan is een beetje gewicht juist wel fijn, anders gaat de machine stuiteren. Hij ligt ook lekker in de hand.”
De machine is verder robuust en de diepteaanslag werkt ook goed. “Met mijn oude machine was ik vaak om de paar uur weer met de inbus bezig om boutjes aan te draaien. Maar bij deze machine ligt alles gelijk goed vast. Het verwisselen van de zaag kost ook maar vijf tellen. De ingebouwde LED-lamp is verder goed gepositioneerd boven de zaag. Vaak zit die verlichting eronder en zit je in je eigen schaduw te werken. Ik ben nu bezig bij een muurplaat, in een donkere hoek. Ideaal dat je er dan geen bouwlamp bij hoeft te zetten.”
De accu gaat ook lang mee: “Ik kan er een hele dag mee zagen. Opladen gaat in een half uur tot drie kwartier. Er zitten twee accu’s bij, dus je zit nooit zonder. En de kracht van de machine is niet minder dan een besnoerde machine. We hebben toch regelmatig schade aan die snoeren, door bijvoorbeeld kabelbreuk. Moet je de kabel weer vervangen. Daar heb je bij deze machine geen last meer van.”
We vragen Patrick uitdrukkelijk naar de mindere kanten van deze reciprozaag. Na enig denken weet hij toch een verbeterpuntje te noemen: “Ik vind de koffer niet erg robuust. Het materiaal is dun en de klep sluit daardoor niet altijd gelijk goed. Maar dat is dan ook het enige. Ik loop gewoon te zoeken of ik niet meer kan zagen”, besluit een lachende Patrick.

BouwTotaal