Zomerproject: ‘huisje’ van papier-maché

Artikel delen

Voor wie deze zomer thuis blijft en op zoek is naar een leuk hobbyproject, misschien is dit wat. Een huisje maken van papier-maché. Misschien ook leuk voor op de camping?

Door Herman Grendelman Bron: i/thee Fotografie: Neal Lucas Hitch – i/thee

Ontwerpstudio i/thee werkt samen met het bedrijf Roundhouse om Agg Hab te creëren. Agg Hab is een afkorting van Aggregate Habitat. Een experimentele ‘ecowoning’ gebouwd van papier-maché. Het project – volgens de ontwerpers de grootste zelfdragende structuur van papier-maché ter wereld – fungeert als een prototype voor een semi-ondergronds huis geïntegreerd in de woestijn van Clarendon, Texas. De cabin is gemaakt met bijna 200 liter lijm en 270 pond papier. Het is ruim 6 meter lang en 2,5 meter breed.

Agg Hab is een experiment om de mogelijkheden van constructie met zo min mogelijk middelen te stimuleren. Het project begon met het uitgraven van twee ‘gespiegelde convexo-concave’ gaten van elk 1,5 meter diep. Vervolgens vulden de ontwerpers de gaten met meerdere lagen organisch papier-maché-mengsel – bestaande uit gerecycled papier en niet-giftige lijm – om koepelvormige schelpen te maken van ruim 6 meter lang. De 4 millimeter dikke schelpen werden omgedraaid en bovenop de gaten geplaatst om zo het dak van de semi-ondergrondse woning te creëren.

“Het resultaat van dit proces is een schitterende ervaring afgeleid van de aarde zelf”, vertellen de ontwerpers. “Er zijn geen perfecte lijnen of vervaardigde vormen of kleuren in het ontwerp. De contouren van de koepels passen perfect bij de uitgraving. Het oppervlak van het papier is gekleurd met een overvloed aan natuurlijke aardetinten.”

Een interessant experiment maar of het ooit een volwaardig huis zal worden? Ik vraag het me af. Een leuk project is het wel. Wie weet waar het experiment uiteindelijk toe mag leiden.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief