Egalisatie en gietdekmortel inéén

Artikel delen

Waarom een 50 mm dikke dekvloer, als het ook veel dunner kan? SC500 omniflow van Omnicol Flooring is een pompbare zelfnivellerende gietvloermortel, die al na twee tot vier uur begaanbaar is. “Voordeel is daarnaast de zeer goede warmteoverdracht bij vloerverwarming, mede door de dunne laag boven de leidingen. Een ideale mortel voor renovatieprojecten”, zegt Albert Jan Beute, Hoofd Omnicol Flooring.

Tekst: ing. Frank de Groot

“Het maken van een vloer is de meest vertragende factor in de bouw. Dat lossen wij op doordat alle producten van Omnicol Flooring een extreem korte droogtijd hebben”, zegt Albert Jan Beute. “Vooral bij renovatieprojecten moeten vloeren weer snel beschikbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld bij winkelprojecten. En dat alles bij veel verschillende laagdiktes: van een paar millimeter tot soms wel 40 mm bij een ondervloer met forse sloopbeschadigingen. SC500 omniflow kan die variatie moeiteloos in één arbeidsgang aan. Dat scheelt dus veel aparte handelingen en zorgt voor nog meer versnelling van het proces.” De voorbeelden van toepassingen zijn bijna oneindig: utiliteitsbouw, appartementencomplexen, parkeergarages, loodsen, magazijnen en winkels, bij zowel nieuwbouw als renovatie.

Vloerverwarming en -koeling

Vloerverwarming is in opkomst, mede doordat steeds meer woningen met warmtepompen worden verwarmd of zijn aangesloten op een warmtenet. Deze systemen werken het meest efficiënt in combinatie met lage temperatuurverwarmingssystemen, zoals vloerverwarming. Doordat steeds meer bestaande woningen van het aardgas worden losgekoppeld, is vloerverwarming daar meestal een aantrekkelijk alternatief voor cv-radiatoren.
Het aanbrengen van een vloer met vloerverwarming in de bestaande bouw vraagt wel de juiste kennis van de vloeropbouw. “Vaak zie je dat er op de ondervloer met vloerverwarming een 50 mm dikke dekvloer komt. Aannemers weten veelal niet dat die toplaag ook veel dunner kan. Door de hoge druksterkte van de SC500 omniflow (> 30 N/mm2 conform EN 13892-2, red.) is in veel projecten een dikte van 6 tot 10 mm voldoende. Ook een noppenvloer met vloerverwarming is met deze mortel prima af te gieten. Het is eigenlijk een combinatie van een egaline en gietdekvloer”, legt Albert Jan Beute uit.
“Door toepassing van de SC500 renovatiemortel in geringe dikte kan er – afhankelijk van de laagdikte – 30% of meer extra warmte worden uitgestraald, dan bij een 50 mm dikke dekvloer. Dat komt mede door de zeer goede warmteoverdracht van deze mortel. Je kunt de vloer al na circa 12 uur afwerken met keramische tegels of natuursteen, maar ook een coating, pvc of textiel vloerbekleding is mogelijk. Bij renovatieprojecten moet de dikte van het vloersysteem vaak beperkt blijven, maar dat is met deze mortel geen probleem.

Badkamer

“Ook een gietvloer in een badkamer heeft voor ons geen geheimen meer”, merkt Beute op. “Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, zelfs volledig onder afschot. Voordeel is dat een gietvloer onder afschot snel en efficiënt is aan te brengen. Het is ook enorm arbeidsvriendelijk, omdat het werk op de knieën volledig overbodig maakt. En wat te denken van hoogbouwprojecten: met onze vloeroplossingen heb je geen opper werkzaamheden meer!”

Zeer snel begaanbaar

De mortel is machinaal te verpompen en is bij een temperatuur van 18 tot 20°C al na circa twee tot vier uur begaanbaar. “Bij woningbouw willen bewoners graag snel weer gebruikmaken van bijvoorbeeld de benedenverdieping. Als die niet begaanbaar is, wordt het een duur nachtje hotel of bij familie slapen. Dankzij SC500 omniflow kunnen bewoners na twee tot vier uur alweer hun huis in. En ’s avonds gewoon in hun eigen bed slapen. Zodat de woningcorporatie ook geen hotelkosten hoeft te betalen. Steeds meer aannemers, particulieren en woningcorporaties kiezen daarom, ondanks de iets hogere prijs, voor SC500 omniflow.”

Uitvoering

SC500 omniflow wordt door een deskundige pomptruck-operator op locatie in de mobiele mengeenheid, bereid. De mortel kan tot vijftig verdiepingen (!) omhoog worden gepompt. Tijdens het hele proces bewaakt de Omnicol supercap pomptruck-operator de afstelling en bediening van de apparatuur. Hierdoor kunnen de vakmensen van de aannemer zich volledig richten op de afwerking van de vloer, zonder het zware werk dat bij een traditionele dekvloer hoort.
Mocht er meer dikte gewenst zijn, door grote oneffenheden in de ondervloer, dan is een maximale dikte van 40 tot 50 mm mogelijk. “Maar bij die dikten kun je beter overstappen op één van onze GDM gietdekmortels; die zijn ook buitengewoon snel klaar voor de volgende afwerking.”

Omnicol Flooring-systeemgarantie

Minstens zo belangrijk: de Omnicol Flooring-systeemgarantie. Een projectmanager inspecteert daarvoor vooraf de bouwplaats, en doet een aantal tests om onder meer de vochtopname en hechtsterkte van de ondervloer te bepalen. Vervolgens ontvangt de opdrachtgever of verwerker een plan van aanpak, van ondergrondvoorbehandeling en primer tot een specifieke samenstelling van het Omnicol Flooring -systeem.
Albert Jan Beute besluit: “Omnicol is van huis uit een lijmfabrikant met volledig ontwikkelde lijmsystemen voor keramische tegels en natuursteen, met de daarbij behorende cementgebonden stucmortels, primers en voegmortels. Daarnaast leveren we ook constructieve lijmen voor het verlijmen van gevelstenen, cellenbeton, betonstenen en steenstrips. Wanneer binnen een project een combinatie van onze producten wordt gebruikt, durven we naast de standaard garantie vol vertrouwen een interessante extra systeemgarantie te geven. ‘We hechten waarde aan een goede basis’ is niet voor niets ons motto.”