Stadgenoot geeft startschot voor bouw van ruim 450 betaalbare huurwoningen

Artikel delen

De Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot gaat investeren in een drietal projecten die samen een investering van € 112 miljoen vertegenwoordigen. Het betreft zowel nieuwbouw, als sloop/nieuwbouw projecten in Centrum, Oost en Nieuw-West, waarbij in totaal 395 sociale en 63 middensegment huurwoningen worden gerealiseerd.

Kavel 6, Oostenburg

De sociale en middensegment huurwoningen in de hoofdstedelijke stadsdelen Centrum, Oost en Nieuw-West geven impuls aan een toegankelijke, bereikbare stad voor iedereen. Sociale en middensegment huurwoningen in Centrum, Oost en Nieuw-West geven impuls aan een toegankelijke, bereikbare stad voor iedereen.

Marien de Langen, bestuurder bij Stadgenoot, licht toe: “Hiermee geven we een impuls aan ons ideaal: Amsterdam bewoonbaar houden voor de meest uiteenlopende groepen mensen, dus ook toegankelijk voor starters en lagere inkomens. Daar zetten al onze medewerkers zich dagelijks voor in.” Patrick Barské, directeur vastgoed & ontwikkeling bij Stadgenoot, vervolgt: “Afgelopen jaar hebben we meerdere mooie projecten gerealiseerd, waaronder woongebouw De Poort, dat in december werd opgeleverd. Met deze drie projecten voegen we opnieuw betaalbare huurwoningen toe aan de stad. Een groot aantal daarvan bevinden zich binnen de ring, waar een enorme behoefte is aan betaalbare woonruimte.”

Kavel 6, Oostenburg: sociaal huren in hartje Amsterdam

In de nieuwe stadswijk Oostenburg worden op kavel 6 in totaal 203 sociale huurwoningen gerealiseerd, waarvan 173 studio’s specifiek zijn gericht op een jongere doelgroep. De overige 30 woningen zijn bedoeld voor senioren en sluiten aan op de woonwensen van de ‘oudere stedeling’. Zo is er met een brede galerij en collectieve ruimte op de begane grond voldoende ruimte voor ontmoeting. De gasloze woningen krijgen hoogwaardig geïsoleerde gevels en groene daken. In de plinten van de – in totaal vier – gebouwen worden bedrijfsruimtes gerealiseerd. Start bouw is voorzien in het najaar van 2021 en duurt ongeveer twee jaar.

Kavel 1c, IJburg

IJburg 1c: duurzaam en toekomstbesteding

Op kavel 1c naast winkelcentrum IJburg wordt een circulair woongebouw neergezet met 66 sociale huurwoningen, geschikt voor diverse doelgroepen. In de plint van het gebouw wordt een broedplaats gerealiseerd. Het ontwerp gaat uit van een demontabel en herbruikbaar, oftewel remontabel bouwsysteem. Het gebouw krijgt een lichtgewicht composiet gevel die eer doet aan het naastgelegen, architectonisch hoogwaardige Solid-gebouw. De woningen zijn aardgasloos en worden aangesloten op stadsverwarming. Er komen zonnepanelen op het dak en er vindt waterberging plaats, waarmee aan de eisen van Amsterdam Rainproof wordt voldaan. Start bouw is voorzien in de zomer van 2021 en duurt ongeveer anderhalf jaar.

Nolensstraat Zuid: lange historie

Het complex Nolensstraat Zuid dateert uit 1957 en kent een lange historie. Het is het laatste complex van de Dudokbuurt dat aangepakt moet worden. Alle 146 woningen zullen worden gesloopt, waarna er in totaal 189 – 126 sociale en 63 middensegment – huurwoningen voor terugkomen. Renovatie is ook onderzocht maar is minder rendabel, minder duurzaam en minder toekomstbestendig.

Nolensstraat Zuid

Nolensstraat Zuid

Het plan omvat woningen voor gezinnen, jongeren én senioren. Het ontwerp is geïnspireerd op het oorspronkelijk ontwerp van Van Tijen en is – onder andere door een woonfunctie toe te voegen op de begane grond – een aanwinst voor de buurt. Ook deze woningen van Stadgenoot zullen zeer duurzaam, en niet op het aardgasnet aangesloten zijn. Start bouw is¬ naar verwachting – afhankelijk van het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning – eind dit jaar.