Hergebruik oude dakbedekking: antwoord op duurzaamheidswens van opdrachtgevers

Artikel delen

Opdrachtgevers zagen tot voor kort met lede ogen aan dat bij renovatie van woon- en utiliteitscomplexen de oude bitumen dakbedekking naar de afvalverwerking ging. Een andere oplossing was niet beschikbaar. John Poppelaars, directeur Derbigum Nederland: “Men wil al tijden graag een vorm van recycling, maar die was er niet in ons land. Nu is er wel een oplossing: we hebben samen met dakspecialist Consolidated Nederland en woningcorporatie Stadgenoot bij een Amsterdams complex met sociale huurwoningen de oude dakbanen verwijderd en verwerkt tot de nieuwe grondstof Derbitumen. Deze grondstof wordt ingezet bij de productie van nieuwe duurzame en circulaire dakbedekking. Dit zorgt voor een mooie besparing op de aardolie en levert CO2-reductie op. Zo werken we samen aan een beter milieu en een betere toekomst.”

mannen op dak

Aanbrengen nieuwe Derbigum dakbedekking

Oude bitumen dakbedekking wordt verwerkt tot Derbitumen

Het is volgens Poppelaars een bijzondere stap voor bitumen dakbedekkingen op weg naar een 100% circulaire economie in 2050. “Opdrachtgevers, architecten en uitvoerende partijen zijn duidelijk op zoek naar praktische opties van verduurzaming. Al 20 jaar recyclen wij eigen snijafval binnen ons productieproces. Dat heeft geleid tot de grondstof Derbitumen. Daaruit vervaardigen wij producten die conform onze vaste uitgangspunten van hoge kwaliteit zijn en een levensduur van minimaal 40 jaar hebben, maar ook extra duurzaam c.q. circulair zijn. Zo bevat de onderlaag Derbicoat NT minimaal 30% recyclaat en de bovenlaag Derbigum NT minimaal 25% recyclaat. Derbitumen wordt al jaren verwerkt in volwaardige dakbedekkingsproducten die succesvol op Nederlandse daken zijn en worden verwerkt.”

overzicht

Primeur

Het Belgische bedrijf recyclet reeds vanaf de jaren ’90 rest- en snijstukken, produceert vanaf 2007 Derbigum NT met toevoeging van 25% gerecyclede bitumen en geeft via de zogeheten Derbitumen oude dakbedekking een tweede leven. “Het probleem tot nu toe in deze recyclingketen was dat oude dakbanen van bestaande gebouwen niet simpel vanuit Nederland naar de fabriek in België konden worden vervoerd om net als het snijmateriaal te worden hergebruikt. Zodra je het over afval hebt – en dat zijn volgens de definities de bitumen restproducten en oude dakbanen – dan heb je allerlei vergunningen nodig. Tot de primeur in Amsterdam. Binnen de samenwerking met Consolidated en Stadgenoot, die zich ambitieus voor deze noviteit hebben ingezet, konden wij de kringloop sluiten.”

Verwijderen oude isolatie en dakbedekking

Investeren in recycling

John Poppelaars verwacht dat veel opdrachtgevers en dakbedekkersbedrijven interesse tonen in deze vorm van recycling. “Het vrijgekomen bitumen materiaal gaat in bigbags per vrachtwagen naar België. Daar wordt het vermalen, gewassen en gesmolten tot een bitumenmengsel. Bij elk mengsel kijken wij hoe specifiek de samenstelling is – want die verschilt per mengsel als gevolg van de oude grondstoffen – alvorens het met nieuwe grondstoffen wordt aangevuld tot Derbitumen. Het gros van de daken in Nederland zal geschikt zijn voor deze vorm van recycling, maar er moet wel sprake zijn van een minimale grootte van het dakoppervlak en er mogen geen metaalhoudende materialen in de dakbanen zitten. Bij bestaande gebouwen zullen wij altijd eerst monsters nemen en deze snel analyseren voordat een project groen licht kan krijgen. En dan moeten de opdrachtgever en aannemer ook willen investeren in circulair bouwen. Recyclen kost enerzijds nu eenmaal geld, maar anderzijds heb je geen (alsmaar oplopende) afvalstortkosten. Bij het project in Amsterdam is als eerste de grindlaag verwijderd. Daarna zijn de dakbedekking en isolatie weggehaald om te worden verwerkt tot nieuwe bouwmaterialen.”

Blauw-groene daken

Bij de sociale huurwoningen aan het J.F. Berghoefplantsoen in Amsterdam is naast de circulaire aanpak voor de dakbedekking sprake van een bijzondere verduurzamingsmaatregel: er worden blauw-groene daken aangelegd. Een blauw-groen dak is een dak dat regenwater opvangt. Hiervoor worden kunststof kratjes gebruikt. Op deze kratjes worden plantjes aangebracht. De planten kunnen zich voeden met het opgeslagen regenwater. Voordeel van zo’n dak is dat er bij zware regenval veel water op het dak opgevangen kan worden, zodat het niet allemaal tegelijk in het riool stroomt. Daardoor voorkom je dat het riool te zwaar belast wordt en bijvoorbeeld de straten vol komen te staan met regenwater. De aanleg van dit blauw-groene dak is onderdeel van het Amsterdamse project RESILIO. Stadgenoot is één van de partners in dit project en realiseert 2300 m2 aan blauw-groene daken op sociale huurwoningen in Amsterdam.

Woongebouw Amsterdam

Terugnamecertificaat

John Poppelaars besluit: “Ook Derbigum heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Al sinds de oprichting in 1932. We hebben bij onze productie-eenheid in Perwez een omvangrijke recycle-afdeling, die inmiddels meer dan een kwart van onze productieruimte beslaat. Sinds 1990 werken wij volgens de Derbigum Recycle Cyclus met herwaardering van bitumen dakbanen aan het einde van hun levensduur. Niet alleen is daar Derbitumen uit voortgekomen, tevens is er ons terugnamecertificaat. Wij zijn overtuigd dat bitumen de perfecte ecologische en kwalitatieve dakbedekking is en blijft voor alle platte daken. Daarom kunnen wij voortaan voor elk opgeleverd Derbigum-dak een terugnamecertificaat aanbieden. We zijn er klaar voor om die dakbedekking over 40 jaar te hergebruiken in nieuwe producten. Samen maken we het moderne dak.”

Derbigum
www.derbigum.nlwww.norooftowaste.nl