“De tekening is de rekening”

Artikel delen

“Prefab bestaat al tientallen jaren. Maar heel lang betekende prefab ‘standaard’. Tegelijkertijd stond traditioneel bouwen voor kwaliteit. Dat is gelukkig allang niet meer zo; door prefab te digitaliseren, door het te koppelen aan BIM, is alles mogelijk!” Henk-Jan Nieuwenhuis, directeur van BIM4Production, wordt enorm enthousiast wanneer hem gevraagd wordt naar de mogelijkheden en de toekomst van BIM, Building Information Management.

BIM

Volgens Henk-Jan Nieuwenhuis kan je heel goed het beste uit beide werelden hebben. “Ik geloof dat je persoonlijke ontwerpen als prefab onderdelen kan voorbereiden, waardoor je tijd en kosten bespaart, maar geen eenheidsworst hoeft te bouwen. Daarom zijn we BIM4Production gestart. BIM is een steeds groter onderdeel van het bouwproces, maar wij gaan een stapje verder. We gebruiken het 3D BIM-model in onze software als basis, waardoor we de planning, de gerobotiseerde productie en het transport visueel aan elkaar koppelen. Efficiënt en nauwkeurig.”

De bouwplaats als Megafactory

“We zien steeds meer (bouw) bedrijven een ‘megafactory’ bouwen. Iets dat logisch en goed is voor de verdere industrialisatie van de sector. Wij zijn met BIM4Prodcution dan ook bij diverse nieuwe fabrieken betrokken. Tegelijkertijd blijft mijns inziens de bouwplaats de plek waar het eindproduct wordt geassembleerd.”

De uitdaging ligt dus enerzijds in het operationeel maken van industriële elementfabrieken, waarbij we anderzijds stappen moeten zetten om de planning van losse elementfabrieken integraal en optimaal aan elkaar te koppelen, stelt Nieuwenhuis. “En dan komt BIM weer in het spel. Wanneer we precies weten welke elementen waar & wanneer geplaatst moet worden, en hoe losse elementen in fabrieken samengevoegd kunnen worden, kan iedereen daarop inspelen. Ik denk dat we daarbij binnen zo’n elementenfabriek steeds vaker de projectgedachte los moeten laten en naar een zogenaamde ‘one piece flow’ (moeten) gaan. Dat betekent dat we niet meer 20 dezelfde kozijnen van de lopende band laten komen, maar verschillende elementen tegelijk maken – voor verschillende projecten, onderdelen en momenten.”

BIM4Production
www.BIM4Production.nl