fbpx

Alle kantoren vanaf 2023 energiezuinig

Artikel delen

Vanaf 2023 is minstens energielabel C verplicht voor bedrijfsgebouwen, ook voor bestaande. Gaat dat lukken? Op dit moment zijn nog duizenden kantoorgebouwen onvoldoende energiezuinig. Om uiteenlopende redenen. Bij oudere of verhuurde gebouwen ziet men vaak op tegen de rompslomp en de kosten. Maar feit blijft dat 2023 dichterbij komt en dat sluiting dreigt voor gebouwen die dan niet voldoen.

Wat kunt u als gebouweigenaar doen? Stel om te beginnen de vereiste verbetering vast en kijk naar mogelijke financiële tegemoetkomingen door overheid of gemeente. En kies dan de maatregelen die de meeste energie besparen en het minst ingrijpend zijn.

In de praktijk blijkt dat na-isoleren van de gevel de grootste energiewinst oplevert. Bovendien geeft deze maatregel weinig overlast. Een Isofinish na-isolatietraject vindt alleen aan de buitenzijde plaats, zonder sloop van de oude gevel. Ideaal dus bij bewoonde panden in dichtbebouwde situaties.

Een bijkomend voordeel van een Isofinish gevelrenovatie is de esthetische verbetering, die de waarde van uw pand verder verhoogt. Voorbeelden van kantoorrenovaties in bewoonde situatie zijn de Algemene Rekenkamer Den Haag en recent de gevelrenovatie van het KIWA gebouw door VM- Geveltechniek (goed voor een energielabelverbetering van G naar A, zie foto).

Ook bij het verduurzamen en herbestemmen van kantoren tot woongebouw wordt Isofinish graag ingezet, omdat het elke gewenste uitstraling mogelijk maakt. Aangezien de Isofinish methode vochtaantasting voorkomt, blijft de isolerende werking behouden. De energiebesparingen zijn dus blijvend. Een prettig idee als je bedenkt dat het gebouw elke tien jaar opnieuw gekeurd moet worden.

Isofinish
www.isofinish.nl