Jonge bouwers leren bouwsector spelenderwijs kennen

Artikel delen

De bouwsector heeft een tekort aan nieuwe aanwas. Waar anders dan op basisschool moet je beginnen met werven? Om die reden ontvingen de leerlingen uit de TOP-klas van Symbio Hengelo in oktober 2021 de eerste exemplaren van Dura Vermeers Techniek huis, uit handen van medewerkers Tobias en Esmée. Dit in combinatie met een uitleg over wat je allemaal kunt worden in de bouw; van timmerman tot ontwikkelaar of uitvoerder.

In samenwerking met Techniekpact Twente ontwikkelt Tetem met bedrijven uit de regio, zoals Dura Vermeer Bouw Hengelo, Make-It techniek-kits voor kinderen tot en met 15 jaar. Hierin worden technieken en processen uit het bedrijfsleven verwerkt, met als doel kinderen en jongeren (thuis of op school) op een speelse manier in aanraking te laten komen met de beroepsgroepen in de Twentse techniek- en bouwsector.

Uitdagende workshop

De engineers legden alles uit over prefab materialen, duurzaamheidsaspecten, zoals zonnecellen, en verschillende beroepen in een bouwbedrijf. De kinderen waren enthousiast en stelden veel vragen. Wordt er ook al met 3D prints gewerkt in de bouw? Waarmee kun je een huis nog duurzamer maken? Kan ik er zelf ook iets aan toevoegen wat je kunt programmeren?

“Fantastisch om te zien hoe enthousiast en vooruitstrevend deze kinderen nadenken over het gebruik van nieuwe technieken in de bouw en het behoud van de aarde. Om met deze techniek-kit het mooie van het bouwen van een huis echt ín de klas te brengen, vind ik geweldig!”, aldus Tobias, die ook te zien is in de bijbehorende tutorial waarin naast uitleg over het bedrijf stap voor stap wordt uitgelegd hoe het Techniek huis in elkaar gezet moet worden.

Kinderen en techniek zijn gouden toekomst

Jonge kinderen in aanraking laten komen met techniek en bij deze kit specifiek met alle aspecten van de bouw, is enorm belangrijk voor de regio. Vanuit de bouwbranche is een groot tekort aan technisch personeel en vakmensen, zowel in de kantoorfuncties als in de uitvoering. Een tendens die alleen maar toeneemt als nu geen actie wordt ondernomen. De beroepsoriëntatie van kinderen start al vanaf hun 7e levensjaar. Door ze op een speelse en prikkelende manier nu al kennis te laten maken met nieuwe technieken en maakprocessen leren kinderen wat de mogelijkheden zijn en is de kans groter dat ze kiezen voor de bouw. Er is veel veranderd de afgelopen jaren.