fbpx

Zo werkt de aanleg van glasvezel

Artikel delen

De aanleg van glasvezel bestaat uit een aantal fases. Allereerst zijn er voorbereidingen nodig die een behoorlijke tijd in beslag kunnen nemen. Dit komt doordat er diverse partijen aan te pas komen. Allemaal moeten ze hun goedkeuring aan het project geven. Daarnaast zijn er vergunningen nodig en worden afspraken gemaakt met gemeenten, provincies en banken.

Schouwen en graven

Zodra er een compleet ontwerp ligt voor het aansluiten van alle woningen en bedrijven op het glasvezelnetwerk, gaat een schouwer van de aannemer langs bij alle gebouwen die gebruik gaan maken van glasvezel-internet. Op afspraak komt er bij iedere woning een monteur of schouwer langs en wordt bepaald waar de glasvezelaansluiting gaat komen. Doorgaans is dit in de meterkast. Wanneer dit duidelijk is, kan er gestart worden met het plaatsen van een glasvezelcentrale en de graafwerkzaamheden. Een glasvezelcentrale is nodig omdat hier allerlei belangrijke apparatuur in hangt. De glasvezels van alle woningen komen op dit centrale punt bij elkaar. Om alle woningen in een wijk aan te kunnen sluiten, moet over het algemeen in bijna alle straten gegraven worden. De straat is binnen een dag weer netjes dicht. De overlast wordt dus beperkt en al snel hebben bewoners weer netjes toegang tot de woning. Bij de aanleg wordt de tuin gespaard, omdat de kabel over het algemeen onder de grond door naar de gevel van een woning wordt geschoten.

Installatie van het glasvezelaansluitpunt

De glasvezelkabel ligt nu klaar voor de gevel van de woning. De aannemer maakt vervolgens een installatieafspraak, waarbij de glasvezelkabel naar binnen wordt gebracht. Een monteur plaatst het glasvezelaansluitpunt op het afgesproken punt in de woning en test de nieuwe glasvezelverbinding. Nu is het glasvezel-internet klaar voor gebruik. Er is alleen nog een glasvezelmodem nodig. Hiervoor komt een provider naar keuze langs. Voor het opzeggen van de huidige provider kunnen mensen die overstappen op glasvezel de afgesproken activatiedatum aanhouden. De monteur zorgt ervoor dat het abonnement wordt geactiveerd en er is vervolgens direct gebruik te maken van supersnel internet, televisie en telefonie. Tegenwoordig schiet het flink op met de uitrol van het glasvezelnetwerk in Nederland. De helft van de huishoudens is al aangesloten.

Kosten voor aanleg glasvezel

Over het algemeen is de aanleg van het glasvezelnetwerk gratis als een hele wijk wordt aangesloten. Nieuwbouwwoningen zijn niet alleen slim geïsoleerd, maar meestal ook direct aangesloten op het snelle netwerk. Op het moment dat er al glasvezel ligt in een wijk, maar niet naar jouw woning, zijn de aansluitkosten over het algemeen voor eigen rekening. Vraag kosteloos een haalbaarheidsonderzoek aan bij de organisatie die het netwerk heeft aangelegd in jouw wijk om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De kosten voor een aansluiting achteraf zijn afhankelijk van onder andere de afstand naar de woning en de aanwezigheid van al bestaande bekabeling en kunnen variëren van €150,- tot €1500,-.

Pricewise
www.pricewise.nl