Lezerstest

Producten
Artikel delen

Alleen voor sportschooljongens!

Aan de slag met de nieuwe Quadrive TPC 18/4 met ‘KickbackStop’. Dit is de nieuwe accu schroef- en klopboormachine 18 volt van Festool. Een echte krachtpatser!

Tekst en beeld: Ton Beijk

festool

Foto 1. De Quadrive is uitgevoerd met vier versnellingen.

Hoezo alleen voor sportschooljongens? Dat zal ik snel uitleggen. Deze machine produceert zo ongekend veel kracht, dat wanneer je hem niet goed instelt en er niet goed op berekend bent, je polsen nogal eens een hele vreemde beweging zou kunnen maken. Maar door alle toegepaste beveiligingen en met de juiste instelling is hij zeker voor ons allemaal te gebruiken. Deze krachtpatser is eigenlijk een oude bekende. Alleen in een nieuw jasje, met extra mogelijkheden.

Hoe komt deze machine zo krachtig?

Door de Quadrive: de machine is uitgevoerd met vier versnellingen. Je hebt een motor met aan het eind een boorkop. Daartussen zet je gewoon een versnellingsbak. Hierbij maak je tevens gebruik van sensoren et cetera, en je hebt een supersterke machine. Vergelijk het gewoon met je auto. In zijn één kun je snel en stevig optrekken, in zijn vier kun je alleen hard rijden. Dit is de truc. Zorg echter wel altijd dat je in de juiste versnelling staat. Dit zorgt ervoor dat je accu het langste meegaat. Maar zeker niet onbelangrijk, de machine gaat veel langer mee. En geloof me maar, zelf loop ik regelmatig op de bouwplaats en zie collega’s aan het schroeven met grote schroeven en een veel te hoog toerental. Als ik er soms wat over zeg is de reactie steevast: ‘Het gaat toch lekker snel?’

KickbackStop

Nu is deze nieuwe versie van deze machine uitgerust met ‘KickbackStop’. Dat wil zeggen dat de machine stopt wanneer je onbedoeld en onverwacht vastslaat en de machine uit zijn positie gaat of verdraaid. Ongeachte in welke positie je ook bezig bent. Dit kun je gemakkelijk testen door de machine in een werkende positie plotseling te draaien. Het belemmert het werkt niet, de gevoeligheid is door de Festool voortreffelijk afgesteld. Zelf had ik deze beveiliging al veel eerder moeten hebben. Dat had me dan een afgebroken voortand gescheeld. Bij het plaatsen van een groot kozijn, stond ik op een trap, met een arm over het kalf om een kozijnschroef aan te draaien in de bovenkant. De schroef zat er met moeite bijna in en de TX40 bit brak. Met een klap van de accu mijn voortand afgebroken. Gelukkig heeft de tandarts hem eraan kunnen lijmen en hij zit nog steeds. Dus mensen, de fabrikanten maken al deze slimme extra’s niet voor niks.

Test

Ik test de machine met 4,0 Ah accu en merk dat je hem nauwelijks leeg krijgt. Er is ook een 5,2 Ah accu beschikbaar. Alleen heb je wel een machine van bijna 2 kilo in je handen en bedenk goed of dit de juiste keuze is. Schroef je overwegend 4 x 40 of gipsplaatschroeven, bedenk dan dat dit niet de juiste keuze is. Zoek je echter kracht en snelheid, werk je veel met constructies, speedboren, gatzagen en steenboren, dan is deze ‘Sportschooljongen’ de juiste keus.

Festool heeft ook de hulpstukken verbeterd. Getest heb ik het haakse en rechte excentrisch voorzetstuk (zie Foto 2). Verbeterd is de mogelijkheid om hun zonder los te maken, met een eenvoudige handeling steeds 15° te draaien. Natuurlijk bijzonder handig. En nog steeds het supermakkelijke ‘Centrotec’ systeem wat snel wisselen mogelijk maakt tussen boorkop, voorzetstukken en bithouder mogelijk maakt.

festool

Foto 2. Festool heeft ook de hulpstukken verbeterd. Getest heb ik het haakse en rechte excentrisch voorzetstuk.

Elektronische slipkoppeling

De elektronische slipkoppeling bepaalt de kracht waarmee de schroef wordt aangedraaid en dus wanneer de machine stopt. Natuurlijk beschikt deze Festool verder over een borstelloze motor.  Dit zorgt voor efficiënter energiegebruik, minder slijtage en een duurzamere machine.

Op de website van Festool zie je een overzicht wat je met deze machine mag en kan doen:

  • maken van houten onderconstructies, frameconstructies;
  • montage van deuren en vensters;
  • boor- en schroefwerkzaamheden in hout, metaal en kunststof;
  • schroeven in hout tot 10 x 300 mm;
  • boren in hout tot 70 mm met cilinderkopboren;
  • boren met slag in bakstenen of metselwerk.

In de werkplaats heb ik getest met een gatzaag 80 mm, in zijn tweede versnelling. Dat gaat snel en geeft  geen probleem. Vervolgens een slangenboor 35 mm 40 cm lang getest (Foto 3). Over zijn volle lengte door de balk heen, in zijn eerste versnelling. Dat ging ook vlot en gaf geen problemen voor de machine, eerder voor mijn spieren. Vervolgens nog een 12 mm steenboor in kalkzandsteen. Alsof het cellenbeton was.

slangenboor

Foto 3. Een slangenboor 35 mm 40 cm gaat probleemloos over zijn volle lengte door de balk heen, in zijn eerste versnelling.

Het zwaarste, althans dat zou je denken, vond ik nogal makkelijk gaan. Dit is de 10 x 300 schroef. Ergens in mijn hoofd kreeg ik een verwijzing naar een film quote: “Een 10 x 300, dat is geen schroef. Dit is een schroef”, en pakte uit mijn voorraad een 12 x 600 schroef. Bij ons niet vaak gebruikt, in Duitsland des te meer. En wat denk je: zonder enige moeite in de lengte door de balk die ik op de werkbank had geklemd (Foto 4). Het enigste wat voor ongemak zorgde, waren mijn polsen. Was ik maar gelijk met deze test begonnen, waren al die anderen overbodig geweest.

festool

Foto 4. Een 12 x 600 schroef gaat zonder enige moeite in de lengte door de balk die op de werkbank is geklemd.

Conclusie

festoolZeer fijne en degelijke machine. Alle bedieningselementen zijn duidelijk geplaatst en goed te bedienen. Op het eerste gezicht een zwaar lijkende machine, maar hij voelt licht en perfect uitgebalanceerd aan. Zeer makkelijk te schakelen in alle versnellingen en in tegenstelling tot de auto kun je vanuit elke stand naar elke stand van de keuzeknop voor de versnelling.

Over de auteur:

Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

 

 

BouwTotaal