Brandveiligheid bouwen

Artikel delen

Duurzaamheid staat zowel in de woning- als utiliteitsbouw hoog op de agenda. Maar hoe zit dat met  brandveiligheid? We moeten met elkaar actie ondernemen om brandveiligheid breder onder de aandacht te brengen en wellicht mee te nemen als element in verduurzaming.

brandveilig bouwen

Voordat je gaat bouwen of renoveren moet je als bouw- en vastgoedsector nadenken over de daadwerkelijke risico’s. Zorgen voor de (brand)veiligheid van gebouwgebruikers. Opdrachtgevers geven aan dat ze een brandveilig gebouw willen, maar vaak voldoet het alleen aan wet- en regelgeving. Veel opdrachtgevers zien brandveiligheid als een noodzakelijk kwaad. Toch is het van belang dat brandveiligheid serieuzer wordt genomen.

Faay maakt zich sterk voor brandwerende oplossingen en specialiseerde zich in prefab-wandsystemen en -plafondsystemen. De milieuvriendelijke en circulaire wanden die Faay produceert hebben een kern van vlas en vlas gaat bij brand verkolen, waarbij de gevormde koollaag een afsluitende werking heeft. Dit vertraagd de brand aanzienlijk. Er is binnen Faay veel geïnvesteerd in een groot aantal zware brandtesten, getest volgens de laatste normen. Met als resultaat dat 99,9 procent van haar productenaanbod nu gecertificeerd is volgens EN1364-1.

 “Faay vindt het als bedrijf belangrijk mede zorg te dragen voor een veilige werk en woonomgeving.”

Testen uit preventief oogpunt

brandveilig bouwenFaay handhaaft de (brand)veiligheid van bouwwerken door bij Effectis brandprestaties van diverse wandconstructies uitgebreid te testen. Tijd, energie en rook zijn drie van de meest relevante parameters tijdens zo’n brandtest. Deze informatie is van onschatbare waarde. Deze tests worden uitgevoerd vanuit preventief oogpunt. Er wordt gekeken of de onderdelen van andere producenten op de producten aansluiten. Het inzichtelijk maken en vastleggen van welke combinaties wel en niet werken. Welke manchet past bij welk wandtype? Wanneer grafiet in een manchet en wanneer juist niet? De brandveiligheid van een gebouw wordt bepaald door de samenstelling van de verschillende materialen en hoe zich de constructie als geheel gedraagt bij hoog oplopende temperaturen. Maar naast de brandveiligheid van producten is de mindset van gebouweigenaren minstens zo belangrijk. “Blijf gebouweigenaren wijzen op hun verantwoordelijkheid voor brandveiligheid en maak wet- en regelgeving strikter.”

Faay Vianen
www.faay.nl