De opkomst van kunststof ventilatiesystemen

Artikel delen

Mede vanwege de recente coronapandemie wordt het belang van ventilatiesystemen steeds meer erkend. Naast particuliere ventilatieoplossingen worden ook bij industriële bouwprojecten ventilatiesystemen ingezet waarbij men steeds hogere eisen stelt aan de kwaliteit. Door deze toenemende kwaliteitseisen wordt er steeds vaker gekozen voor oplossingen in kunststof. Binnen het brede aanbod van kunststof soorten wordt er dan vaak de kunststof Polyethyleen gekozen. Dit  omdat deze een aantal unieke eigenschappen bezit. 

De kenmerkende eigenschappen van Polyethyleen

Polyethyleenrooster is een kristallijne thermoplastische kunststof die valt binnen de groep van polyolefinen en in de dagelijkse praktijk ook vaak HDPE wordt genoemd. HDPE is een afkorting van High Density Polyethyleen. Polyethyleen neemt geen vocht op en heeft een temperatuurbereik dat ligt tussen -30°C tot +80°C. Daarnaast heeft HDPE een grote slagvast- en taaiheid en is de elektrische isolatie uitstekend. De kunststof Polyethyleen is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals: buizen, platen, staven, fittingen en hulpstukken voor leidingsystemen.

Polyethyleen heeft goede bewerkingsmogelijkheden

De goede bewerkingsmogelijkheden maken het voor de aannemer eenvoudiger om de Polyethyleen onderdelen van het ventilatiesysteem snel en vakkundig te installeren. Zo is HDPE goed te zagen, te frezen, te verspanen en te water- en lasersnijden. Vanwege het apolaire oppervlak is deze kunststof  erg lastig te verlijmen. Daarom worden koppelingen tussen Polyethyleen onderdelen meestal gerealiseerd door middel van lasverbindingen.

Een compleet systeem

Ten behoeve van de aannemers en installateurs is er een uitgebreid assortiment buizen en hulpstukken beschikbaar om een compleet ventilatiesysteem te kunnen produceren. De ventilatiebuizen worden geleverd in de kleur zwart en zijn beschikbaar in diameters tussen de 400 en 1400 mm. Naast deze ventilatiebuizen zijn er veel verschillende soorten hulpstukken beschikbaar. Deze hulpstukken variëren van terugslagkleppen en dakdoorvoeren tot bochten en regenkragen. Het complete assortiment HDPE ventilatiesystemen is te vinden op vinkkunststoffen.nl

Uitgebreide toepassingsmogelijkheden

Polyethyleen platen en leidingsystemen worden, behalve voor ventilatiesystemen, in nog veel andere toepassingsgebieden ingezet. Apparatenbouw, de voedingsmiddelenindustrie en waterbehandeling zijn bekende toepassingsvoorbeelden. Maar ook in de orthopedie, in viskwekerijen en bij de productie van opvangbakken en bassins vindt Polyethyleen zijn weg.