Groen omkeerdak in uniek en energieneutraal woonproject

Artikel delen

’T Eemgoed in Almere is een uniek woonproject van architectenbureau cepezed. Met de 82 woningen staan een nieuwe manier van leven, contact met de natuur en energieneutraliteit centraal. Het landgoed wordt gekenmerkt door haar structuur van longhouses – geschakelde bungalows waar het landschap overheen loopt – met daartussen verschillende landschapskamers die bestemd zijn voor onder andere moestuinen en speelpleinen. De ontwikkelaars/initiatiefnemers 2Open en cepezedprojects kozen voor woningen met een groen omkeerdak van JACKON Insulation om het duurzaam karakter te versterken. De realisatie gebeurde in samenwerking met Quality Roofing Systems en Roof Protection.

groen omkeerdak

Eemgoed – Exterior ©Cepezed

Omkeerdak, een ecologische voltreffer

De ruimtelijke leefomgeving van dit project is uitzonderlijk. Het landschap loopt namelijk over de woningen heen. De rug van de longhouses bestaat uit een laag aarde die begroeid is met grassen en bloemen. Eronder bevindt zich de dakstructuur van de woningen en ertussen de dakisolatie. Omdat de woningen grotendeels prefab zijn, was de keuze voor een omkeerdak met de JACKODUR® XPS-isolatieplaten de meest logische zet. Door hun licht gewicht beperken ze namelijk de druk op de structuur.

“Het aanleggen van een omkeerdak beperkt de vochtschade tot een minimum in de toekomst. De JACKODUR® XPS-isolatieplaten nemen geen vocht op, ze voeren het af. Via een vochtafvoerende filterdoek (JACKODUR® WA-filterdoek) wordt de volledige dakstructuur beschermd”, benadrukt Sjoerd van de Werf van Quality Roofing Systems.

omkeerdak

Plaatsing van JACKODUR® Plus 300 op prefab woningen om groen omkeerdak te realiseren.

omkeerdak

Eemgoed – View from the sky ©Cepezed

Het ideale product voor een omkeerdak

Voor de projectontwikkelaars is duurzaamheid de rode draad in het project. Ook de JACKODUR® producten passen in dit plaatje en werden door de dakwerker als ideaal product naar voor geschoven. Het is een systeem dat zijn isolatiewaarden behoudt, geen druksterkte verliest, een lange levensduur heeft en bovendien makkelijk te plaatsen is.

“De JACKODUR® Plus XPS-isolatieplaten hebben, bij hun geringe dikte, de beste Lambda-waarde (0,027 W/(m·k) die er bestaat. Ze hebben dus een uitstekend isolerend vermogen wat in dit uniek project een doorslaggevende factor is. Ook de dikte van de dakopbouw ligt lager waardoor er minder totaalvolume nodig is. Dit heeft dan weer een gunstig effect op het prijskaartje. Het lager gewicht zorgt voor een snelle en makkelijke plaatsing. Een meerwaarde voor de dakconstructie en de dakwerkers”, aldus Sjoerd van de Werf, toeleverancier van duurzame dakmaterialen.

omkeerdak

Eemgoed – Garden View ©Cepezed

Een goede samenwerking is primordiaal

Voor het project was er een strakke planning vooropgesteld. Er is zo’n 7500m² aan materiaal gebruikt, een heel groot volume om te stockeren en te verwerken. Het was dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken tussen de verschillende partijen om het project tot een goed einde te brengen.

“We werken al enkele jaren samen met Quality Roofing Systems. Ze kennen onze producten heel goed. Samen met Roof Protection adviseerden we de projectontwikkelaars en architecten over de beste keuze voor de aanleg van het dak. Het resultaat is een uniek en energieneutraal woonproject met groene omkeerdaken waar JACKON haar ecologisch steentje heeft aan bijgedragen”, besluit Marco Duijvelaar van JACKON Insulation Nederland. 

JACKODUR® Plus 300 in een notendop

  • Bijzonder hoge druksterkte 300 kPa
  • Met λ= 0,027 W/(m·K) de beste isolatiewaarde bij geringe isolatiedikte
  • Isolatiediktes van 50 mm tot 320 mm
  • Maatvast, vochtbestendig, rotvrij
  • 25 % meer isolerend vermogen in vergelijking met andere isolatiematerialen
  • Plaatsing in één laag tot 320 mm
  • Tijd- en kostenbesparend te plaatsen

Duurzaamheid van de waterdichting bij omkeerdak

Bij omkeerdaken wordt de isolatielaag boven op de waterdichting geplaatst. Deze omgekeerde constructie biedt vele voordelen omdat de isolatie de waterdichting beschermt tegen allerlei weersinvloeden zoals temperatuurschommelingen en Uv-straling. Mechanische schade wordt ook vermeden. De levensduur van de waterdichting wordt op die manier aanzienlijk verlengd.

Jackon Insulation
www.jackon-insulation.nl