Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Groene architectuur in stedelijke omgeving

Aan de Graaf Floriskade in de Coendersbuurt in Nieuw Delft, heeft FARO architecten in opdracht van Ballast Nedam Development negen ruime herenhuizen ontworpen. Het meest in het oog springende ontwerp is de woning met groene gevel vol met levende planten. De groene gevel betreft een SemperGreenwall Outdoor. Deze verticale tuin is uitermate geschikt om stedelijke gebieden te vergroenen en het milieu positief te beïnvloeden.

Foto credits: Sempergreen, Vincent Basler, Ballast Nedam

greenwall

Foto: Vincent Basler

Bijdrage aan de 17 Sustainable Development Goals

Binnen duurzame gebiedsontwikkeling is het noodzakelijk om rekening te houden met de toekomstige effecten van klimaatverandering. De toegepaste SemperGreenwall Outdoor zorgt niet alleen voor bijzondere architectuur, maar stimuleert ook de duurzame ontwikkeling van de stad door zijn klimaatadaptatie en natuurinclusieve eigenschappen. De levende plantenwand is dan ook een van de oplossingen bij de realisatie van de 17 Sustainable Development Goals van de VN door Ballast Nedam Development.

Dit is de eerste groene gevel in seriematige woningbouw in privé eigendom in Nederland. Het bevat meer dan 4.000 planten, ruim 36 soorten, en creëert een aantrekkelijke plek voor bijen, vlinders en hommels in de nieuwe wijk.

Plantenmix in vlakkenverdeling

sempergreen

Foto: Sempergreen

Een SemperGreenwall Outdoor is een modulair gevelsysteem, opgebouwd uit voorbegroeide Flexipanels en afgewerkt met een goot en een randomlijsting.  De SemperGreenwall wordt voorbegroeid in de kas van Sempergreen en is voorzien van een zorgvuldig geselecteerde outdoor plantenmix. Binnen het project Floris is er gekozen voor drie verschillende beplantingsmixen die samenhangen met de vlakkenverdeling van Mondriaan. Het onderhoud van de groene gevel is minimaal dankzij het Plant Care System, waaronder een automatische irrigatiesysteem wat ervoor zorgt dat de beplanting op een gedoseerde wijze van water en voedingsstoffen wordt voorzien. Hierdoor zal de gevel gegarandeerd het hele jaar groen blijven, zowel in de zomer als in de winter. Het onderhoud van de groene gevel wordt uitgevoerd door Sempergreen.

“Door initiatieven als deze proberen wij de wereld enthousiast en bewust te maken van de impact die wij met elkaar kunnen maken. Hoe leuk is het om een stukje educatie over onze leefomgeving, gewoon tijdens een wandeling, in de prachtige binnenstad van Delft op te doen. Ons ultieme doel in elk project is om mensen in harmonie met de natuur te laten leven en dit is daarvan een sprekend voorbeeld.” – Mirjan Bergsma, Developer bij Ballast Nedam Development

greenwall

Foto: Sempergreen

Groene gevel met eigen Instagram pagina

greenwall

Foto: Ballast Nedam

Om hun ervaringen te delen, zijn de bewoners speciaal voor de groene gevel een Instagram-pagina begonnen: @groenegeveldelft. Ook is op de muur een informatiebordje geplaatst, zodat voorbijgangers kennis over de groene gevel kunnen opdoen en via een QR-code direct de Instagram-pagina direct kunnen bekijken.

Toekomstbestendig en circulair bouwen met de SemperGreenwall

Het groene gevel systeem van Sempergreen heeft onlangs een hercertificering van Cradle to Cradle behaald. Bij Cradle to Cradle wordt uitgegaan van het principe dat elk onderdeel een bron moet kunnen zijn voor een opvolgend product. Er wordt niet meer uitgegaan van een eindpunt van het pand, maar welke waardevolle materialen later weer herbruikbaar zijn. Met deze certificering toont de SemperGreenwall aan van toegevoegde waarde te zijn voor circulaire en gezonde gebouwen. Ook kan een project LEED of BREEAM-punten verdienen door het gebruik van C2C-gecertificeerde producten. Met dit systeem geeft u antwoord op een groeiende marktvraag naar duurzame projecten.

SemperGreenwall
www.sempergreenwall.com

 

BouwTotaal