Stiho tekent intentieovereenkomst voor vervoer over water

Artikel delen

Groothandel in bouwmaterialen Stiho heeft op 13 april jongstleden een intentieovereenkomst getekend voor duurzaam goederenvervoer over het water in Utrecht. Samen met de gemeenten, provincie en lokale partners uit de regio (de Coalitie Goederenvervoer over Water provincie Utrecht) gaat Stiho zich inspannen om schoon, duurzaam en efficiënt goederen te vervoeren over het water.

Stiho

Elektrische duwboot bij Lage Weide.

Het bedrijf is in 1926 opgericht aan de Oudegracht in Utrecht, dus vervoer over het water is het bedrijf dan ook niet vreemd. Mark van Breukelen, Business Unit Manager bij Stiho: “Duurzaamheid staat hoog op de agenda van Stiho. Transport heeft daarin een groot aandeel. Nu worden bouwmaterialen nog vooral vervoerd over de weg. Maar om onze leefomgeving schoner te krijgen, bieden bestaande vaarwegen met duurzame vaartuigen en schone voertuigen in de binnenstad een oplossing.”

Logistieke uitdaging in binnenstad

De komende jaren worden er in Utrecht 145.000 woningen gerealiseerd, waarvan 60.000 in de binnenstad. Door de grachtenstructuur met kwetsbare kademuren en werfkelders mogen voertuigen in de binnenstad slechts rijden met een aslast van maximaal 2 ton. Van Breukelen: “Vervoer over het water biedt ook voor Stiho een uitstekend alternatief om zware goederen bij klanten te leveren die projecten hebben in de binnenstad. Niet alleen uit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook om de toch al drukke wegen te ontlasten.”

Daarnaast is goederenvervoer over het water in potentie een schone manier van transport. Van Breukelen: “Hiermee spelen we met de gemeente, provincie en lokale partners in op de toekomstige emissievrije zones in de binnenstad. Elektrische vaartuigen zijn hierbij de oplossing. Deze kunnen meer gewicht vervoeren zonder schade aan te richten in de binnenstad.”

stiho

Overeenkomst

De Coalitie Goederenvervoer over Water provincie Utrecht zal de komende twee jaar verder invulling geven aan de samenwerking door concrete projecten te realiseren. In de toekomst kan de coalitie worden uitgebreid met andere provincies.