24/7 morteladvies met Mortelselector

Artikel delen

Het is bij ieder project met metselwerk weer een uitdaging: welke mortel kies ik voor mijn gekozen  steentype, voegbreedte en metselmethode? En welke kleur is er mogelijk? Bouwcenter Goedhart in Alphen a/d Rijn is één van de vele gebruikers van de Mortelselector van Weber Beamix. “Hiermee kunnen wij onze klanten heel snel een advies geven over de mortelkeuze, op basis van de kennis van Weber Beamix. Daarmee versterken wij onze professionele uitstraling”, zegt de zeer ervaren Willem Geerhof, Verkoper Buitendienst bij deze Bouwcenter.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Bouwcenter Goedhart

mortelselector

Willem Geerhof, Verkoper Buitendienst bij Bouwcenter Goedhart, kan dankzij de Mortelselector van Weber Beamix klanten snel een betrouwbaar morteladvies geven.

De eerste Mortelselector is in 2017 door Weber Beamix ontwikkeld en geïntroduceerd in Nederland. Hiermee kan de gebruiker de juiste mortel zoeken bij een baksteen. In november 2021 is de Mortelselector 2.0 geïntroduceerd. “Nu is er naast baksteen, ook keuze uit betonsteen, keramische snelbouwsteen, gehydrofobeerde steen, steenstrips en diverse soorten natuursteen. Voor binnentoepassing is er nu tevens lijmwerk van kalkzandsteen blokken en elementen bij gekomen. Belangrijk is verder dat er nu ook een kleur kan worden gekozen”, zegt Niels de Blok, Product Manager Gevel & Stuc Benelux van Weber Beamix.

Volgens Niels is de Mortelselector handig voor zowel de eindgebruikers als verkopende partijen die een goed advies willen geven. “De Mortelselector is 24/7 beschikbaar, dus je bent niet gebonden aan de bereikbaarheid van een adviseur.”

Hoe werkt het?

De Mortelselector 2.0 is bereikbaar via mortelselector2.weberbeamix.nl. Voor gebruik moet de gebruiker zich eerst even registreren en/of inloggen. Niels legt uit: “Hierna kun je eenvoudig het gekozen steentype invoeren. Er zijn slimme invulfuncties toegevoegd, zodat je de keuze ziet uit meerdere fabrikanten. Uiteindelijk maak je een keuze uit de beschikbare steentypen in de database. Nagenoeg alle gangbare steentypen zitten daar in. Hierna kies je de voegbreedte en de wijze van metselen: traditioneel met daarna voegen of doorstrijken. Vervolgens verschijnt de juiste mortel en kan worden gekozen uit de beschikbare kleuren.”

Het advies en de begeleidende brief krijgt de gebruiker gelijktijdig op het scherm en in zijn/haar e-mailbox. Tevens wordt dit advies gestuurd naar de vertegenwoordiger in de desbetreffende regio. “Bij grote projecten gaat het meestal om meerdere steentypen, dus ook meerdere mortels en kleuren.”

mortelselector

Hoe kies ik uiteindelijk de juiste mortel bij zo’n enorm aanbod aan stenen bij Bouwcenter Goedhart? De Mortelselector doet dat binnen vijf minuten, inclusief de kleurkeuze.

Praktijkervaring

Willem Geerhof werkt al vanaf de eerste versie van de Mortelselector met deze adviestool. “We werken al 25 jaar met producten van Weber Beamix. Ik denk dat 90 tot 95% van onze mortels van hun zijn. Groot voordeel is daardoor dat ik binnen vijf minuten een advies voor de klant heb. Dat kan een advies aan de balie zijn, maar meestal komt de vraag per mail binnen. Feitelijk is dit ook het advies van Weber Beamix, want hun kennis zit in die tool. Naar onze klanten maakt dit een professionele indruk. Wij willen een kennispartner zijn, in plaats van alleen een dozenschuiver.”

Volgens Willem is de tijdwinst daarnaast enorm groot: “Het alternatief is bellen met Weber Beamix. Maar dan moet de juiste persoon maar net bereikbaar zijn en die moet vervolgens ook een advies uitbrengen. Dan ben je zo een paar dagen verder. Nu kunnen we bijvoorbeeld bij een showroombezoek ook direct een advies geven aan de klant. Ik denk dat ik minimaal één keer per week gebruik maak van de Mortelselector. Soms doe ik dat ook voor een collega, die advies wil uitbrengen.”

mortelselector

Bij het advies naar de klant, wordt ook een verwerkingsadvies gegeven. “Om zekerheid te hebben over de eigenschappen van een steen die we aanbieden, gebruik ik de DoP-verklaring (Declaration of Performance, red.) en het technisch informatieblad. In het technisch informatieblad staan alle specifieke kenmerken die belangrijk zijn voor het opstellen van een advies. Die informatie haal ik dan van de website van de fabrikant van de betreffende steen en komt uiteindelijk ook bij het advies uit de Mortelselector”, aldus Willem.

Groot project

De Mortelselector kwam recent ook weer goed van pas bij een groot project voor Bouwcenter Goedhart: de bouw van 479 appartementen in Purmerend. Willem: “Dan praat je over verschillende steensoorten en kleuren. We hebben de aannemer voor zijn calculatie kunnen adviseren over de stenen en de te gebruiken mortels. Het meeste tijd ben ik kwijt aan het verzamelen van de DoP’s, want het werken met de Mortelselector gaat heel snel. En heb je een vraag dan kan ik snel terecht bij Weber Beamix.”

Willem is tot slot erg tevreden over de uitbreidingen in de Mortelselector 2.0: “Ideaal dat nu meerdere steensoorten en lijmblokken en -elementen beschikbaar zijn. Ook de kleurkeuze is van grote toegevoegde waarde. We kunnen de klant nu een nog veel beter advies geven. En weet je wat ook prettig is: ik ben in principe niet verantwoordelijk voor het advies, maar Weber Beamix. Dat geeft ook zekerheid.”

Bekijk de video om te zien hoe eenvoudig de Weber Beamix Mortelselector werkt.

Mortelselector 2.0

De Mortelselector 2.0 geeft advies over de mortelkeuze bij gebruik van:

 • Baksteen
 • Betonsteen
 • Keramische snelbouwsteen
 • Gehydrofobeerde steen
 • Steenstrips
 • Natuursteen
 • Kalkzandsteen binnentoepassing (lijmmortel)

Verder is er een grote kleurkeuze.

Producenten Top 10

 1. Wienerberger BV
 2. Steenfabriek Engels
 3. Vandersanden Group BV
 4. Rodruza BV
 5. Caprice BV
 6. Steenfabriek De Rijswaard BV
 7. Steenfabrieken Nelissen nv
 8. Steenfabriek Vande Moortel nv
 9. Steenfabriek Klinkers BV
 10. Hagemeister Notuln GmbH

Zelf aan de slag met de Weber Beamix Mortelselector? Klik dan hier!