Nieuwe regels met betrekking tot duurzame nieuwbouw

Artikel delen

Duurzaam bouwen is noodzaak. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid jaarlijks nieuwe regels introduceert om de duurzaamheid in de bouw te stimuleren. Vooral met betrekking tot nieuwbouw zijn er de afgelopen jaren veel regels bij gekomen. Zo zal per 1 januari 2025 de milieuprestatie-eis voor gebouwen van 0,8 naar 0,5 gaan. Zo zal er een lagere milieubelasting ontstaan. Met deze maatregel wordt de lat voor nieuwbouw ineens heel hoog gelegd en moeten professionals zich wagen aan innovatieve duurzaamheidsmaatregelen. Bovendien wil de overheid er hiermee ook voor zorgen dat er een kant-en-klare oplossing komt voor het verduurzamen van nieuwbouw. Dus geen duizend-en-één maatregelen meer die hopelijk effect zullen hebben, maar duidelijkheid over wat nodig is en hoe dit gerealiseerd moet worden. 

duurzame nieuwbouw

Standaardisatie nodig om lokale variatie te voorkomen

Particulieren hechten zelf ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Ze investeren in duurzame energiebronnen, verduurzamen hun interieur bijvoorbeeld met de duurzame vloeren van https://www.hebeta.nl en letten op het materiaalgebruik in huis. Allemaal goed nieuws voor onze wereld, maar dit betekent dus ook dat zij op zichzelf strengere eisen beginnen te stellen voordat ze nieuwbouw kopen. Voorheen zagen we dat bij bouwprojecten dus veel lokale variatie aanwezig was. Er werden verschillende zaken toegepast. Lokale opdrachtgevers gingen daarmee soms verder dan de regels die in het Bouwbesluit zijn opgenomen. De overheid hoopt met standaardisatie te voorkomen dat de verschillen te groot worden en dat duidelijk is welke maatregelen nodig zijn om de verduurzaming van de nieuwbouw te realiseren. Dat geldt dan voor alle betrokken partijen. Van de particuliere kopers tot ondernemers en de bouwspecialisten.

Duidelijke gesprekken met de kopers

Met het verduurzamen van de nieuwbouw wordt ook een grote verantwoordelijkheid bij de opdrachtgevers gelegd. Duurzaam bouwen vraagt om meer kennis, ervaring en het gebruik van andere materialen en gereedschappen.De opdrachtgevers moeten uiteraard voldoen aan de regels in het Bouwbesluit, maar zij mogen ook extra aandacht besteden aan de wensen van de particuliere kopers. Wat zien zij graag terug?

Hierbij kun je aan grote dingen denken, zoals het leggen van de basis voor energiebesparende voorzieningen, betere isolatie en dergelijke. Maar je kunt ook denken aan het bieden van informatie over manieren waarop zij straks hun woning duurzaam kunnen inrichten. Bouwspecialisten zijn niet alleen verantwoordelijk voor de duurzaamheid binnen de bouw, maar kunnen zich ook onderscheiden door hun expertise te tonen en een adviesrol aan te nemen. Geef bijvoorbeeld advies over het soort vloer dat de duurzaamheid in huis kan verhogen. PVC vloeren in Friesland zijn tegenwoordig niet meer weg te denken en dragen bij aan een duurzaam interieur. Dergelijke gesprekken kunnen wonderen doen voor de duurzaamheid van woningen in ons land. Zowel binnen als buiten. Het is mooi dat bouwspecialisten hier een (kleine) rol in kunnen spelen.

Biobased bouwen

Bij duurzaam bouwen moeten we vooral denken aan de materialen die gebruikt worden. Waarschijnlijk zal er eind dit jaar een nieuw plan worden ontwikkeld om biobased bouwen mogelijk te maken. Materialen die dan mogelijk gebruikt zullen worden zijn vezelgewassen als vlas en hennep.