Waarom samenwerking met een constructeur van essentieel belang is voor een goed bouwproject

Artikel delen

Je hebt een bouwproject aangenomen waarbij het fundament van een gebouw flink wordt aangepast. Dat betekent niet dat er heel wat werk bij komt kijken, maar ook dat er op het gebied vam veiligheid voldoende maatregelen getroffen moeten worden. Als vakman wil je uiteraard altijd het beste werk leveren. Daarbij zijn goede samenwerkingen met andere professionals absoluut onmisbaar. In dit artikel bespreken we het belang van een samenwerking met een constructeur. Een constructietekening laten maken komt namelijk vaker voor dan je denkt en dan is het prettig als je over de juiste contacten beschikt. Lees snel verder en ontdek de voordelen. 

hoog gebouw

Wanneer is een constructietekening verplicht?

Waarschijnlijk weet je al wel in welke situaties een constructietekening verplicht is. Toch lichten we het nog even kort toe. In sommige gevallen zien we namelijk dat er getwijfeld wordt.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een constructietekening altijd verplicht is als het fundament van een gebouw wordt aangepakt. Dit kan een grootschalige verbouwing zijn, maar ook enkel het doorbreken van een draagmuur om bijvoorbeeld van twee kamers één grote ruimte te maken. De grootte van de verbouwing zegt dus vrij weinig.

Die constructietekening wordt vervolgens ingeleverd bij de gemeente. Dit is nodig voor het indienen van een vergunningsaanvraag. Zonder constructietekening kan deze niet in behandeling worden genomen. Hiermee wordt immers aangetoond dat de aanpassingen veilig gedaan kunnen worden en dat de woning verder geen risico loopt.

Besparen op materiaal

Een constructietekening levert voordelen op voor zowel jou als vakman als de klant. Bij de tekening wordt namelijk ook direct een inschatting gemaakt van de hoeveelheid materiaal die nodig gaat zijn. Zo loop je minder risico dat je meer materiaal in huis haalt dan nodig is. Dat levert niet alleen een fikse besparing op, maar maakt ook direct aan de klant duidelijk hoe hoog de materiaalkosten zullen zijn. Bovendien kun je ook aantonen hoeveel materiaal er nodig is op basis van de berekening, zodat je de klant meer inzicht in de offerte kunt verschaffen.

Hoe kom ik in contact met een constructeur?

Hoe meer ervaring je opdoet in het vak, hoe meer contacten je ook zult opdoen. Als je pas net komt kijken, kun je op verschillende manieren in contact komen met een constructeur. Het internet is hierbij je beste vriend. Let wel goed op de betrouwbaarheid van de constructeur en onderzoek hoeveel jaren ze al actief zijn en hoe er over ze gesproken wordt door eerdere klanten. Zo weet je zeker dat je met de juiste mensen in zee gaat.