Zakelijk energiecontract regelen in de bouw: waar moet je op letten?

Als bedrijf binnen de bouwbranche moet je net als iedere andere ondernemer kiezen voor een zakelijk energiecontract in plaats van een particulier contract voor energie. Het maakt niet uit of je over een magazijn beschikt waar je je bouwmachines opslaat of dat je een grote werkruimte hebt waarin bepaalde producten of materialen vervaardigd worden. In beide gevallen is een zakelijk energiecontract een must. Bij het afsluiten van zo’n contract is er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke factoren met je die je in gedachten kunt houden bij het afsluiten van een energiecontract voor je bedrijf in de bouwbranche.

zakelijke energie

Weet wat de zakelijke energiebehoeften van je bedrijf zijn

Wat in ieder geval goed is om te weten voordat je een zakelijk energiecontract afsluit, is wat je energiebehoeften precies zijn. Het is zaak om deze behoeften te begrijpen, zodat je op basis daarvan een goed passend contract kunt scoren. In de bouw kunnen deze behoeften heel verschillend zijn, omdat ze per project kunnen verschillen. Ook hebben de grootte van de bouwplaats en het gebruik van machines en elektrische apparaten die aangesloten zijn op het energienetwerk aanzienlijke invloed op hoe je zakelijke energiecontract eruit moet gaan zien. Over het algemeen zijn bouwbedrijven vaak grootverbruikers. Dat betekent dat je een grootzakelijk energiecontract af moet nemen waarbij je tweemaal per maand een factuur krijgt; een van de energieleverancier en een van de netbeheerder. Ben je een zzp’er of heb je een kleiner bedrijf in de bouw, dan is een contract omtrent MKB energie vaak voldoende. Verdiep je hier dus goed in, zodat je het juiste contract afneemt.

Duurzaamheid is van groot belang in Nederland – ook in de bouw

Wanneer je meer weet over je energiebehoeften ben je al een stapje dichter bij een energiecontract voor je bouwbedrijf. Binnen dit proces moet je nog de keuze maken tussen een grijs en groen contract. Hoewel grijze energie gezien wordt als een traditionele vorm van energie, zijn er steeds meer ondernemers in ons land die kiezen voor de duurzame variant: groene energie. Dit past namelijk heel goed in de groeiende vraag naar duurzaam ondernemen. De Nederlandse overheid stimuleert bedrijven in ons land om groener te ondernemen om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Met groene zakelijke energie heb je een hele goede basis te pakken. Bij de productie van groene energie komt namelijk veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze energie. Zoals je waarschijnlijk wel weet is CO2 schadelijk voor de natuur, het milieu en de wereld an sich. Des te minder daarvan vrijkomt in de atmosfeer, des te beter dus. De keuze voor groene energie helpt daarbij.

Start met zakelijk energie vergelijken voor de beste deal

Tot slot is het interessant om te weten dat je bij de keuze van je zakelijke energiecontract nog kunt kiezen uit een contract met een vast of met een variabel tarief. Kies je voor een vast tarief, dan zit je gedurende het contract loopt vast aan dat energietarief. Gaan de energieprijzen omhoog, dan merk je daar gelukkig in dat geval niets van. Maar: gaan ze omlaag, dan betaal je helaas ook niet minder. Daarom kiezen veel ondernemers ook vaak voor een energiecontract met een variabel tarief. Bij dit contract veranderen de energietarieven een of twee keer per jaar. Wil je liever wat meer zekerheid? Dan past een vast energiecontract beter bij je bedrijf. Met al deze gegevens en wensen begin je vervolgens met zakelijk energie vergelijken om zo de beste deal voor je bedrijf te vinden. Dat doe je gewoon online – met behulp van een zakelijke energievergelijker.