Kies je juiste tegelsnijder
Een tegelsnijder is één van de fundamentele hulpmiddelen in het dagelijks werk van een tegelprofessional. Er zijn echter veel soorten tegelsnijders, waardoor de juiste keuze lastig kan zijn. RUBI, wereldwijde leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, geeft belangrijke tips, zodat je bij ieder project de juiste tegelsnijder gebruikt.
Bij de keuze voor de juiste tegelsnijder moeten we rekening houden met de specifieke eigenschappen van een project, zoals het type tegel. Tegenwoordig zijn de meest populaire soorten tegels geglazuurd keramiek en porselein. Om deze tegels te snijden en goed te kunnen verwerken, moeten we afhankelijk van de tegelsoort het juiste type tegelsnijder kiezen. Ook het gekozen tegelverband is van invloed op de keuze. We moeten ons dus niet alleen focussen op prijs of snijlengte.
Waarom een tegelsnijder?
Het gebruik van een tegelsnijder heeft veel voordelen. Ze zijn lichter, kleiner en stiller dan de meeste elektrische zaagmachines en stoten nauwelijks stof uit. Ze zijn verder snel en gemakkelijk te gebruiken en te verplaatsen. Ook zijn ze zeer veelzijdig en (omdat ze geen elektriciteit nodig hebben) kunnen ze overal worden gebruikt.
Een tegelsnijder van goede kwaliteit is essentieel om nauwkeurige sneden te kunnen maken in de verschillende soorten keramische en porseleinen tegels die in de bouw worden gebruikt. Iedere soort tegel heeft verschillende kenmerken, zoals materiaal, vorm en hardheid. Hetzelfde geldt voor de soorten en modellen handmatige gereedschappen voor het snijden van tegels. Dit kan het voor de tegelprofessional moeilijk maken om de juiste snijder te kiezen voor een project.
Waar op letten?
Natuurlijk zal het beschikbare budget voor de tegelsnijder belangrijk zijn. Maar er zijn ook andere factoren waarmee we rekening moeten houden:
- Maximale lengte van de tegels die we moeten snijden.
- Gebruiksniveau van de nieuwe tegelsnijder:
- Af en toe: onregelmatig gebruik zoals reparaties en/of kleine sporadische opknapbeurten.
- Professioneel: voor dagelijks gebruik bij zowel nieuwbouw als renovaties. Dit is het minimumniveau dat wordt aanbevolen bij een tegelprofessional.
- Intensief: een hoger dan normaal gebruik. Zoals het gebruik van de tegelsnijder door meerdere vakmensen of exclusief en ononderbroken snijwerk.
- Afstemming op het dikste en/of hardste materiaal waarmee we waarschijnlijk moeten werken. Afhankelijk hiervan moeten we kiezen voor een tegelsnijder met een maximale breekkracht. Als de breekkracht groter is dan die van de tegelsnijder, zal de machine mogelijk zelfs beschadigd raken.
- Afstemming op het type snede. Er zijn drie soorten sneden die het meest gebruikelijk zijn om te maken met een tegelsnijder:
- Rechte snede (90º): deze kan door elke tegelsnijder worden gemaakt en is het meest voorkomende type snede.
- Diagonaal snijden (45º): dit kan ook met alle tegelsnijders worden uitgevoerd, hoewel het minder gebruikelijk is.
- Hoeksnede (0 tot 45º): alleen beschikbaar als de tegelsnijder een vooraanslag met centrale draai-as heeft.
Andere soorten sneden, zoals verstek- of versteksneden, kunnen het beste worden uitgevoerd met een elektrische zaagmachine.
Hopelijk helpen deze tips je bij het maken van de juiste keuze!
Klik hier voor een video waarop de werking is te zien van de TZ Tegelsnijder. Dit is een compleet nieuw concept in het snijden van keramiek, met een ongelooflijk grote breekkracht.