Is bladlood milieubelastend?

Artikel delen

Circulair en duurzaamheid zijn niet meer weg te denken tijdens de dagelijkse werkzaamheden in de bouw. Dit geldt niet alleen aan de tekentafel maar ook tijdens de uitvoering op de bouwplaats.

 

Bladlood op daken

Dat beide zaken belangrijk zijn, daar is iedereen zich wel van bewust. En zo heeft iedere fabrikant zijn eigen duurzaamheid-verhaal…Maar wie heeft er nu gelijk? Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is de discussie tussen de voorstanders van bladloodvervangers en de fans van bladlood.

De bladloodleverancier van gewalst bladlood praat over de lange levensduur van bladlood van wel 75 jaar en het gebruik van gerecycled lood. Nieuw bladlood komt er in dat geval niet aan te pas, zelfs het gebruikte koper in bladlood is gerecycled. De leverancier van bladloodvervangers praat over het gemakkelijk en snel verwerken door het lage gewicht, minder overlap door grote rollengtes en het feit dat het product ook grotendeels circulair is. Onafhankelijke onderzoeksrapporten over impact op het milieu verschijnen, die later weer gerectificeerd moeten worden. Het helpt allemaal niet.

Beide producten hebben voor- en nadelen.  Zolang de reststoffen maar niet in het milieu terechtkomen. Feit blijft dat beide producten gebruikt worden, waarbij iedere verwerker eigen argumenten heeft om ze in te zetten. Belangrijker is dus dat de verwerker weet hoe ermee om te gaan. Zowel praktische kennis over het verwerken als theoretische kennis over de impact op het milieu.

Zorg dat je personeel van deze kennis op de hoogte is. Dat kan bijvoorbeeld via een training bij Bouwradius Training & Advies B.V.

Bouwradius
www.bouwradius.nl