Snel gebouwd
Snel te bouwen 100.000 euro woning
Het lijkt tegenwoordig bijna onmogelijk, maar TBI WOONlab introduceert een duurzame 100.000 euro woning voor kleine huishoudens en singles. De woning wordt geproduceerd van CO2-arm beton. Het prefab ‘groene casco’ van de woningen wordt gemaakt in de TBI-betonfabriek Voorbij Prefab. Het eerste nieuwbouwproject waar de woningen komen start in 2025.
Tekst: Frank de Groot
De 100.000 euro woning is een snel te bouwen en betaalbare basiswoning volgens het woonconcept beterBASIShuis, waarvan de bouwkosten minimaal 92.000 euro zijn. Ontwikkelaar is TBI WOONlab, een samenwerking tussen de TBI-ondernemingen, ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep. Het nieuwe woonconcept werd op 11 juni geïntroduceerd op de vastgoedbeurs PROVADA. Met beterBASIShuis kunnen de TBI WOONlab-ondernemingen samen met gemeenten, corporaties en ontwikkelpartners razendsnel duurzame basiswoningen realiseren, in verschillende woonvarianten.
Woonmenu
Het woonmenu voor de kleine huishoudens biedt een breed scala aan betaalbare beterBASIShuizen. Om de woning betaalbaar te houden zijn slimme plattegronden gemaakt, met zo min mogelijk ‘verspilling’ van ruimte en materialen. De beukmaat is 3,60 meter en de diepte 9,18 meter. Daarbij heeft de basiswoning twee lagen en een kap. Maar er zijn ook andere woningtypen mogelijk, zoals twee-laags en drie-laags, met plat dak.
De basiswoning heeft op de eerste verdieping twee slaapkamers en badkamer en op zolder een mogelijkheid voor derde slaapkamer of werkkamer. Bij de drie-laagse woning met plat dak is er op de tweede verdieping zelfs plaats voor twee extra slaapkamers.
Groen casco
Het prefab ‘groene casco’ van de woningen wordt gemaakt in de TBI-betonfabriek Voorbij Prefab. Het casco bestaat uit prefab wanden, gevels en kap. De begane grondvloer is een ribcassettevloer en voor de verdiepingen worden kanaalplaatvloeren gebruikt. Standaard bestaan de buitengevels uit metselwerk, maar een complete prefab betonnen gevel met isolatie en steenstrips kan ook.
Het casco bestaat volledig uit CO2-arm beton. Het grind wordt daarbij voor 50% vervangen door puingranulaat en er wordt gebruik gemaakt van gerecycled staal voor de wapening. De fabriek is volledig gerobotiseerd en zo nauwkeurig afgesteld dat alleen de hoogstnoodzakelijke wapening wordt gebruikt. Dat levert een materiaalbesparing op van 40%. Het water dat nodig is voor de betonproductie is regenwater dat op het dak van de fabriek wordt opgevangen.
Met het ‘groene casco’ wordt een reductie van 30% op de MKI-waarde behaald en per woning wordt er gemiddeld 820 kg CO2 bespaard. TBI WOONlab werkt nauw samen met Voorbij Prefab om de milieuprestatie van de woningen verder te verbeteren. Dat resulteert er in ieder geval al in dat eind van dit jaar de groene casco’s nog 10% duurzamer zijn.
Extra groene opties
Er zijn nog extra opties mogelijk om de woning nog duurzamer te maken, maar dat heeft wel gevolgen voor de prijs. Zo kunnen de gevels ook in hout worden gerealiseerd. Ook kun je kiezen voor het gebruik van gerecyclede of circulaire bouwmaterialen, zoals gipsplaten en glas. Of biobased binnenwanden waarin vlas en houtvezels zijn verwerkt, waarmee je een stukje CO2 opslaat.
In de woningen kan verder monitoring worden toegepast om inzicht in het energieverbruik te krijgen. De app kan ook worden gebruikt om de thermostaat te bedienen. Verder zijn er natuurinclusieve opties, zoals een groen dak. Dat kan op het platte dak van de woning of de berging, maar ook in de vorm van groene dakpannen die bekleed zijn met sedum. PV-panelen presteren ook beter op een groen dak, doordat het boven een groen dak minder warm wordt. Er zijn zelfs mogelijkheden om volledig groene gevels toe te passen. Ook kunnen er nestkasten worden opgenomen in het metselwerk om zo de huisvesting van bijvoorbeeld huismussen en gierzwaluwen veilig te stellen. Voor vleermuizen is er een serie inbouwkasten met entreesteen, gemaakt van houtbeton.
Mag het ietsje meer?
Wie iets meer kan besteden dan 100.000 euro, heeft talrijke extra opties. Zo kan de beukmaat worden vergroot naar 3,90, 4,20 of 4,50 meter. De standaard diepte is 9,18 meter, maar 9,78 meter is ook mogelijk. Verder kan men kiezen voor een erker, dakkapel of dakraam. In een bouwblok zijn eveneens diverse variaties mogelijk, zoals een sprong in het bouwblok, een tuitgevel, een dwarskap en verschillende beukmaten, goot- en nokhoogten. Verder zijn ramen of entree in de kopgevel mogelijk en een uitbouw van 1,20 meter of 1,80 meter. Tevens zijn er opties voor de inrichting van badkamer (extra toilet) en keuken en kan er aan de achterzijde worden gekozen voor een schuifpui of openslaande deuren. Er kan dus eindeloos worden gevarieerd!