In de spotlight

Producten
Artikel delen

Tropisch hout, (g)een slimme keuze?

Tropisch hout heeft hoogwaardige eigenschappen. Ideaal voor toepassing in de bouw. Maar het gebruik van tropisch hout is omstreden. Thema’s als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en ontbossing staan hoog op de agenda. Het is daarom belangrijk om bij de selectie van een materiaal een onderbouwde keuze te maken en je goed te informeren. Daarom gaan we in op de meest gehoorde vragen en misvattingen rondom het gebruik van tropisch hout.

Bossen

©FSC Nederland

Is het beter voor het klimaat om te werken met staal, beton of kunststof om tropisch bos te beschermen?

De bouwsector draagt significant bij aan wereldwijde emissies door het gebruik van materialen zoals beton, staal en kunststof. Hout, ook tropisch hout, stoot geen CO2 uit en slaat tijdens de groei juist CO2 op.  Daarnaast is hout ook een interessant materiaal om hittestress in de stedelijke omgeving te verminderen. Kiezen voor FSC-gecertificeerd hout zorgt er voor dat bossen behouden blijven, doordat er strikte oogstlimieten gelden en het een duurzaam alternatief biedt tegen de conversie naar soja- of palmolieplantages.

Heeft transport van hout uit de tropen een grote impact op het milieu?

Het milieueffect van tropisch houttransport is beperkter dan gedacht. Door de grotere capaciteit van een vrachtschip heeft dit per m3 hout zelfs een aanmerkelijk lagere milieu-impact dan vervoer per vrachtwagen.​ Bovendien draagt het gebruik van FSC-gecertificeerd tropisch hout bij aan de bescherming van bedreigde tropische bossen, een voordeel dat lokaal hout mist.

Is gecertificeerd tropisch hout duur?

Woningen met een gevel van tropisch hout

©FSC Nederland

FSC-gecertificeerd tropisch hout kan in de praktijk 5% tot 10% duurder kan zijn dan niet-gecertificeerd hout. Bij deze prijsvergelijking wordt echter geen rekening gehouden met de maatschappelijke kosten voor schade aan het klimaat of de biodiversiteit. Daarom is zo belangrijk om te kiezen voor hout met een FSC-keurmerk. Dan kies je voor verantwoord bosbeheer, verantwoorde oogst, bescherming van dieren, geen kinderarbeid, geen stroperij, veilige arbeidsomstandigheden.

Is legaal hetzelfde als gecertificeerd tropisch hout?

Legale kap biedt geen garanties voor duurzaam bosbeheer en sluit ontbossing niet uit; het betekent slechts dat er een kapvergunning is. Wetgeving mist vaak eisen voor bosbeheerkwaliteit en respect voor bewoners en dieren, met inadequate controle. FSC-certificering daarentegen waarborgt strenge duurzaamheidsnormen, biodiversiteitsbehoud en respect voor lokale gemeenschappen en werkers.

Het platform hierhoutdaarbos.nl biedt uitgebreide informatie over tropisch houtgebruik, zodat projectleiders de juiste materiaalkeuze kan maken. FSC Nederland streeft naar meer bewustzijn over bosbescherming. Door gecertificeerd tropisch hout te kiezen, draag je concreet bij aan de strijd tegen ontbossing, een strijd die dichterbij is dan het lijkt.

FSC Nederland
www.fsc.nl

BouwTotaal