De kosten van keukenprojecten: Wat bouwbedrijven moeten weten
Als je als bouwbedrijf betrokken bent bij keukenrenovaties, is het handig om te weten hoe de kosten kunnen oplopen. Keukens zijn er dan ook in tal van soorten, maten en prijsklassen. Daarom is het belangrijk om voor een verbouwing een realistisch beeld te hebben van de kosten en mogelijkheden om je klant goed te kunnen informeren.
Het kostenplaatje wordt sterk bepaald door factoren zoals:
- De grootte van de keuken
- De materialen die je kiest
- De apparatuur in de keuken
- Eventuele aanpassingen aan de ruimte zelf zoals het verleggen van leidingen
Door samen met de klant vooraf een budget vast te stellen en te beslissen welke elementen prioriteit hebben, kun je het project beter inrichten en krijg je een keuken van Mandemakers Keukens die binnen de financiële mogelijkheden past.
Materialen: Invloed op uiterlijk én prijs
De keuze voor materialen maakt een flink verschil in uitstraling én prijs. Voor een standaard keuken kun je bijvoorbeeld kunststof gebruiken voor de kastdeuren en werkbladen. Dit is betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden. Maar wil de klant wat meer luxe? Dan kun je kijken naar hout, graniet of zelfs marmer. Natuursteen bijvoorbeeld geeft net wat meer sfeer en maakt elk blad uniek. Zorg ervoor dat je samen met de klant goed bekijkt wat ze qua materialen willen, zodat het past binnen de bouwstijl én het budget.
De beste inbouwapparatuur voor je keuken: Veel variatie in kwaliteit en kosten
Wat kost een keuken is een vraag die vaak wordt gesteld. De kosten van inbouwapparatuur zijn een van de grootste variabelen in de totaalprijs van een keuken. Basisapparaten, zoals een eenvoudige oven, koelkast en vaatwasser, zijn vaak verkrijgbaar voor relatief lage prijzen. Dat is fijn voor klanten met een wat kleiner budget. Maar willen ze meer luxe, zoals energiezuinige apparaten of slimme technologie? Dan gaat de prijs snel omhoog. Je kunt denken aan ovens met een stoomfunctie of inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging. Kijk samen naar de apparatuur die praktisch is en toch binnen het budget blijft.
Maatwerk of een standaard keuken: Wat is het prijsverschil?
Een andere factor die de kosten beïnvloedt? Dat is de keuze tussen maatwerk en standaardoplossingen. Standaardkeukens zijn vaak voordeliger. Dit omdat ze in grote hoeveelheden geproduceerd worden en snel te installeren zijn. Ideaal als het project snel moet worden opgeleverd. Ze bieden echter minder mogelijkheden op het gebied van indeling. Maar voor klanten met specifieke wensen kan maatwerk de oplossing zijn. Maatwerk biedt volledige vrijheid qua ontwerp. Maatwerk keukens kosten meestal wat meer dan standaardkeukens. Hoeveel meer? Dat hangt af van de materialen en de indeling die de klant kiest. Het is slim om je klanten altijd goed te laten weten wat die verschillen zijn. Zo kunnen ze een weloverwogen keuze maken.
Montage en installatie: Wat kun je verwachten?
Naast de aanschaf van de keuken komen er ook nog montage- en installatiekosten bij kijken. De kosten hiervan hangt helemaal af van hoe ingewikkeld de keuken in elkaar gezet moet worden. Heeft de klant bijvoorbeeld een groot kookeiland in gedachten of wil hij speciale verlichting? Dan kunnen die kosten best oplopen. Sommige mensen proberen een deel zelf te doen om geld te besparen. En dat kan, maar bij grote projecten is het vaak slimmer om vakmensen in te schakelen. Die weten precies hoe ze de boel stevig en veilig in elkaar moeten zetten. Zodat de keuken er niet alleen mooi uitziet, maar ook lang meegaat!
Zo kun je als bouwbedrijf je klanten goed ondersteunen bij hun keukenprojecten. Met een duidelijke voorbereiding en goede communicatie zorg je dat alles netjes binnen de planning en het budget blijft.