Veilig en duurzaam werken met een elektrische heftruck
Een heftruck is een geweldige uitvinding, een krachtige machine die ons leven als bouwprofessional een stuk makkelijker maakt. Toch is het ook een machine om respect voor te hebben en in dit artikel bekijken we een aantal tips voor het veilig en duurzaam werken met een elektrische heftruck.
Reguliere vs. elektrische heftrucks
De elektrische heftruck heeft heel wat voordelen, vooral in een (deels) omsloten ruimte en als er minder oppervlakte is. Natuurlijk is er wat te zeggen voor zowel heftrucks die op brandstof draaien als gebruik maken van een accu, maar in dit artikel gaan we echt in op deze milieuvriendelijke variant. Dit zijn echter niet de enige verschillen met “reguliere” heftrucks, want ook tijdens het werken zijn er dingen anders. Dus laten we eens kijken waar je op moet letten om ze veilig te gebruiken.
Leren werken met een elektrische heftruck
De eerste tip die we willen meegeven, is dat je ook met een elektrische heftruck moet leren werken. Hoewel ze makkelijker zijn in gebruik en er dus minder tijd nodig is om de machine te leren kennen, is dit wel een must. Dit geldt voor beginners die nog nooit met een heftruck hebben gereden, maar ook voor ervaren gebruikers. Het is belangrijk om te beseffen dat er wel degelijk verschillen zijn, om veilig te werken met elektrische heftrucks.
Hoor- en zichtbaarheid
Een elektrische heftruck is een stuk stiller in gebruik, wat natuurlijk vooral een voordeel is. Er kleeft echter ook een extra risico aan en dat is dat anderen de heftruck minder snel horen aankomen. Claxonneer indien nodig als iemand de heftruck niet hoort en zorg er tevens voor dat iedereen reflecterende of andere opvallende kleding draagt om aanrijdingen te voorkomen. Mocht het voorkomen dat de heftruck tegen een object aanbotst, controleer dan de batterij op eventuele schade. Trillingen (en dus ook schokken) kunnen namelijk voor schade zorgen aan de accu.
De batterij en het opladen hiervan
Het grote verschil tussen een op accu-aangedreven en een traditionele heftruck is natuurlijk de batterij/accu. Het beste is om de batterij pas op te laden als de heftruck aangeeft dat dit nodig is en doe dit enkel nadat de heftruck zelf is uitgeschakeld (en op de rem staat). Controleer altijd of er geen viezigheid aanwezig is en de afstand tussen de batterij en de heftruck voldoende is (meestal iets van 50 cm). Vergeet ook niet om de stekker eerst te verwijderen, voordat je met de heftruck gaat rijden. Iets dat logisch klinkt, maar het ontkoppelen kan worden vergeten als men een reguliere heftruck gewend is.
Batterij vervangen en/of onderhouden
Hoewel dit iets is dat niet vaak nodig is, is het wel iets dat zeer zorgvuldig dient te worden gedaan. Vooral bij het loskoppelen van de batterij dient men voldoende bescherming te dragen. Denk aan handschoenen, een veiligheidsbril, werkschoenen, en dergelijke. Indien de heftruck een foutmelding aangeeft, dient dit eerst te worden gecontroleerd door een deskundige voordat men verder gaat. Houd er tevens rekening mee dat de accu behoorlijk zwaar is, zodat je deze niet laat vallen en lekkage vorkomen wordt.