Zo voorkomen we samen ernstige ongevallen op de bouwplaats
Omvallende bouwkranen, afbrekende hef- en hijswerktuigen, ondeugdelijk materiaal… Elk jaar vallen ook in ons land gewonden en zelfs doden te betreuren door incidenten op bouwplaatsen. Met name bij het hijsen van goederen gaat het soms mis. In de meeste gevallen waren dergelijke ongevallen te voorkomen geweest. Het gaat om een combinatie van de juiste materialen gebruiken en de regels op het gebied van veiligheid stipt naleven. Met name de bewustwording van potentiële gevaren bij alle leden van het team is hierbij een essentieel onderdeel.
Materiaalkwaliteit
Het basisprincipe moet te allen tijde zijn dat we hier te maken hebben met mensenlevens en dat elk ongeval er één te veel is. Het is dan ook van het grootste belang om het materieel voortdurend aan kwaliteitsinspecties te onderwerpen en bij de geringste twijfel het betreffende materiaal niet in te zetten. Dat geldt door de hele lijn, van het meest simpele hijsoog tot aan een complexe metershoge kraan. De verankering moet altijd in orde zijn, de maximale belastbaarheid mag niet worden overschreden en het materiaal dient goed te worden onderhouden.
Elke situatie is anders
Bouwactiviteiten vinden op veel verschillende locaties plaats. Elke situatie is heel anders en daarom is het van groot belang om altijd maatwerk te leveren op het gebied van hijswerkzaamheden. Maak je bijvoorbeeld gebruik van takels en lieren die zijn voorzien van een elektrische aandrijving, dan is het goed om te beseffen dat die veelal niet geschikt zijn om te gebruiken in een vochtige omgeving. Werk je dus op een vochtige plek, dan zul je een andere methode moeten toepassen om veilig te kunnen blijven werken.
Vallende objecten bij hijsklussen
Verreweg het grootste deel van de ongevallen op bouwplaatsen die gerelateerd zijn aan hijsklussen, wordt veroorzaakt doordat een te hijsen last loskomt en vervolgens op een medewerker valt. Andere oorzaken van vallende objecten zijn een defect aan het betreffende hijsmiddel, waardoor het breekt of zijn hijsend vermogen verliest. Ook is van belang dat een installatie altijd goed recht staat en niet uit balans raakt. In sommige gevallen worden met de te hijsen last andere goederen geraakt, waardoor het misgaat. Het is zaak om altijd goed zicht te houden op het hijsproces.
Pak je eigen verantwoordelijkheid
Bewustwording is een verantwoordelijkheid van alle op de bouwplaats aanwezige personen. Wanneer je zelf goed op het hijsproces let, weet je exact waar je aan toe bent. Het is nooit verstandig om onder een last door te lopen, juist op het moment dat die gehesen wordt. Er kan immers altijd iets misgaan en voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Anders gezegd: als je er niet loopt, kun je de last ook niet op je hoofd krijgen.
Gecertificeerde materialen
Het spreekt voor zich dat er nooit bezuinigd mag worden op de kwaliteit van de gebruikte materialen. Voor veel van dergelijke materialen gelden officiële certificeringen. Producten moeten veelal ook voldoen aan de zogenoemde ISO-standaarden. Verzekeraars kunnen dit bijvoorbeeld ook eisen. Wanneer blijkt dat je als aannemer met ondeugdelijk materiaal hebt gewerkt, kan de schuld na een ongeval geheel bij jou worden neergelegd. Dit zorgt niet alleen voor enorme financiële gevolgen, maar ook voor een forse reputatieschade.
Veilige remvoorziening
Controleer altijd goed in hoeverre de toegepaste installatie is voorzien van een veilige en deugdelijke remvoorziening. Je kunt dan in veel gevallen ernstige ongevallen beperken als het eens mis mocht gaan. Wanneer een hijsinstallatie goed en tijdig stopgezet kan worden, blijft de schade beperkt en verklein je de kans op persoonlijke ongevallen. Een goede en snelle communicatie op de werkvloer is daarnaast van essentieel belang, voor de veiligheid van alle aanwezigen.