Hoe werkt het puntensysteem voor huurwoningen?
De vraag naar huizen is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het is dus ook niet zo gek dat de prijzen in de vrije huursector daarmee ook flink zijn gestegen. Als eigenaar van een woning die je wilt verhuren wil je natuurlijk ook het liefst de maximale huur. Omdat we ook zagen dat hier flink misbruik van werd gemaakt, is het Woningwaarderingsstelsel in het leven geroepen. Dit is een puntensysteem dat bepaalt hoe hoog de huur maximaal mag zijn dat wordt gevraagd voor een woning. Op basis van het aantal punten wordt vervolgens ook bepaald of de woning binnen de vrije sector valt of als sociale huurwoning wordt gezien. Voor beleggers is de huurpunten verhogen door bepaalde aanpassingen te doen aan de woning dus ontzettend interessant. Dit zorgt er namelijk voor dat ze meer huur mogen vragen. Hoe dit puntensysteem precies werkt, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden uit.
Hoe werkt het puntensysteem?
Om de huurprijs van een woning te kunnen bepalen, wordt er gekeken naar het aantal punten dat een woning krijgt. Belangrijk om te weten is dat er bij iedere ruimte naar andere belangrijke punten wordt gekeken. Logisch, want de puntenverdeling in de badkamer zal anders zijn dan in de woon- of slaapkamer. Daarbij wordt ook gekeken of het gaat om een volledig zelfstandige woning of een studentenkamer waarbij de badkamer, keuken en woonkamer worden gedeeld. Het uiteindelijke aantal punten is niet alleen belangrijk voor de verhuurder, maar ook voor jou als huurder. Zo weet je namelijk of je iedere maand niet te veel betaalt iedere maand. Om ervoor te zorgen dat dit voor huurders transparant is, is het vanaf 1 januari 2025 verplicht om het rapport bij de huurovereenkomst bij te voegen.
Wat bepaalt het aantal punten?
De huurprijs van een woning wordt in Nederland bepaald aan de hand van een puntensysteem. Verschillende factoren beïnvloeden het aantal punten dat een woning krijgt en daarmee de maximale huurprijs. Belangrijke factoren zijn de WOZ-waarde (hoe hoger, hoe meer punten), de grootte van de woning (meer woonoppervlakte betekent meer punten), en de energieprestatie (een hoger energielabel levert meer punten op). Daarnaast spelen voorzieningen zoals een moderne keuken of badkamer, de aanwezigheid van een tuin of balkon en de locatie van de woning een rol. Goed onderhouden woningen in gewilde buurten met goede voorzieningen scoren hoger. Ook monumenten of panden in beschermde stadsgezichten kunnen extra punten opleveren. Op de website van de huurcommissie kun je een tool vinden om het puntentotaal van een woning te berekenen, hoewel deze tool niet altijd even gebruiksvriendelijk is, geeft het je wel een goede indicatie.
Het verhogen van het aantal huurpunten
Wil je nu als verhuurder meer huur vragen voor een woning, maar zit je aan het maximum? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het aantal huurpunten verhoogt. Dit kun je op een aantal manieren doen. De belangrijkste manier is het verduurzamen van een woning. Stel dat de woning nu energielabel C heeft en jij laat de muren isoleren en plaatst ook zonnepanelen, dan kan het heel goed zijn dat je van C naar label A gaat. In dat geval mag je dus een paar euro bij de huurprijs op doen.