Netcongestie: welke oplossingen zijn er?
De energietransitie brengt een groeiende vraag naar elektriciteit met zich mee, wat leidt tot een toenemende belasting van het elektriciteitsnet. Hierdoor ontstaat netcongestie, een situatie waarin de vraag naar of het aanbod van elektriciteit de capaciteit van het netwerk overschrijdt. Dit kan leiden tot vertragingen in de energievoorziening en beperkingen voor bedrijven die willen uitbreiden of verduurzamen. Gelukkig zijn er diverse oplossingen om met netcongestie om te gaan.
Oplossingen voor netcongestie
De beste netcongestie oplossingen voor bedrijven zijn:
Energiebesturing
Met energiebesturing past u het energieverbruik van uw apparaten aan op het moment dat u ze gebruikt. Dit doet u met een energiebeheersysteem. Zo kunt u bijvoorbeeld laadpalen opladen wanneer er veel zonne-energie is. Ook kan het systeem processen die veel energie vragen tijdelijk uitzetten om piekbelastingen op het net te verminderen.
Energieopslag
Overschotten aan elektriciteit slaat u op in een batterij om op een later moment te gebruiken. Dat geldt vooral voor de capaciteit die komt uit opgewekte elektriciteit uit eigen zonnepanelen of windturbines.
Conversie naar andere energievormen
Bij ‘conversie’ van elektriciteit zet u de overschotten aan elektriciteit (uit bijvoorbeeld wind en zon) om naar andere energievormen, zoals warmte of waterstof. Daardoor zijn bedrijven minder afhankelijk van het directe aanbod van hernieuwbare energiebronnen.
Capaciteitsbeperkend contract (CBC)
Met een capaciteitsbeperkend contract past u uw elektriciteitsverbruik flexibel aan op basis van de beschikbare capaciteit op het net. In ruil voor een financiële vergoeding vermindert u uw energieverbruik op momenten van piekbelasting.
Cable pooling
Met ‘cable pooling’ combineert u de opwek van verschillende energiebronnen op één netaansluiting. Meestal gaat het om een combinatie van minimaal twee bronnen die elektriciteit produceren, zoals zonnepanelen en windturbines. Zo gebruikt u de beschikbare netcapaciteit beter.
Directe lijnen
Met een directe lijn levert u direct uw opgewekte elektriciteit aan een grootverbruiker in uw buurt, zonder dat u het algemene elektriciteitsnet gebruikt. Deze afnemer gebruikt dus direct de opgewekte elektriciteit.
Samenwerking in energy hubs
Binnen een energy hub kunt u met een groepscontract met meerdere bedrijven een gezamenlijk contractvermogen afspreken met de netbeheerder. Als groep afnemers stuurt u dan zelf ‘slim’ op de opwek en het verbruik van de energie. Zo gaat u samen beter om met de beschikbare capaciteit: u stemt vraag en aanbod beter op elkaar af.
Intercel
Bij het zoeken naar oplossingen voor netcongestie is het belangrijk om te kijken naar betrouwbare partners die kunnen helpen bij het implementeren van energieopslag en andere technologieën. Intercel is een bedrijf dat gespecialiseerd is in energieopslagsystemen en kan ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van oplossingen op maat om de impact van netcongestie te verminderen.
Het oplossen van netcongestie vormt een uitdaging voor bedrijven
Netcongestie vormt een uitdaging voor de betrouwbaarheid van onze energievoorziening. Door gebruik te maken van bovenstaande oplossingen kunnen bedrijven en organisaties hun energiebeheer optimaliseren en de impact van netcongestie verminderen. Het is essentieel om proactief te handelen en samen te werken met andere partijen om de energietransitie succesvol te laten verlopen.