Geleidelijk en overwogen, gericht op continuïteit
Wat gebeurt er met een mkb-bedrijf als een opvolger zich meldt om op termijn de directietaak van zijn vader over te nemen? Dan gaan de deuren naar de toekomst open en komt er energie vrij voor investeringen en uitbreiding van de activiteiten. Niet overhaast en onbedachtzaam, maar overwogen en met een realistische risico-inschatting. Zo doen mkb’ers dat en zo gaat het ook bij MKB INFRA-lid KVDM Groep in Bleiswijk, waar Daan van der Meer het bedrijf van zijn vader Kees is komen versterken.
Tekst: Arie Grevers
Beeld: KVDM Groep

Banden stellen met propsklem in Den Haag.
Kees van der Meer (61) startte zijn bedrijf onder een weinig gelukkig gesternte. De crisis van 2008 begon net op stoom te komen: weinig werk en massaontslagen. Maar je hebt het moment niet altijd voor het uitkiezen. Hij had tot die tijd samen met zijn broer een bedrijf dat gespecialiseerd was in de aanleg van kunstgrasvelden, riolering en bestrating. Onder de vlag van zijn eigen pas gestarte onderneming ging hij vooralsnog verder met onderhoudswerkzaamheden aan kunstwerken: bruggen en tunnels. Dit was zijn corebusines en die markt kende hij op zijn duimpje. In de crisistijd speel je op zeker en hij wist voldoende werk binnen te halen om die periode heelhuids door te komen.
Toen de markt zich na de crisis weer herstelde, breidde Kees de activiteiten uit met de herinrichting van straatwerk, aanleg van riolering en het onderhoud aan waterwerken. Langzaam groeit het bedrijf naar de huidige omvang met twintig mensen in vaste dienst en ruim dertig in de flexibele schil.

Daan van der Meer: “We hebben een start gemaakt met reconstructies van riolering en het bijhorende straatwerk. In die richting willen we graag nog groeien. Gewoon een werk van a tot z maken. Het zal op onze manier gaan: bedachtzaam en weloverwogen.”
Nieuw elan
Twee jaar geleden vroeg Kees zijn zoon Daan (30 ) of hij geen zin had in het bedrijf te komen om, als de tijd rijp zou zijn, de directie te versterken. Daan: “Zijn verzoek kwam op het juiste moment. Ik was op mijn achttiende begonnen aan een opleiding bij de marechaussee. Ruim negen jaar heb ik er met veel plezier gewerkt, maar was toe aan een nieuwe uitdaging. En dat ik deze uitdaging in de infra zou vinden, komt niet helemaal als een verrassing. Door vakantiewerk in mijn jeugd kende ik het bedrijf van mijn vader enigszins en ik had het toen altijd al erg naar mijn zin. Ik hoefde niet lang na te denken over de vraag van mijn vader en nam afscheid van de marechaussee.“
Hij ging fulltime aan de slag en volgde cursussen. Na een basisopleiding Infra heeft hij inmiddels ook een opleiding Uitvoerder 1, GWW afgerond met een ruime voldoende. Hij is uitvoerder en zorgt ervoor dat de mensen op de projecten bevoorraad worden. Verder ziet hij erop toe dat de planningen gehaald worden. “Dat betekent dat ik vaak op de werklocaties ben, waar ik graag, als mijn werkzaamheden dat toelaten, de handen uit de mouwen steek. Mijn kantoor bestaat uit een bouwkeet op ons opslagterrein in Koudekerk a/d Rijn (gemeente Alphen aan de Rijn). Onze hoofdvestiging is op ruim twintig minuten rijden in Bleiswijk.”

Houten brugliggers vervangen en slijtlagen aanbrengen in Bergschenhoek.
Nieuw bedrijfspand
Het besluit van Daan om in het bedrijf van zijn vader te stappen heeft nieuwe energie in het bedrijf losgemaakt. Er is uitzicht op continuïteit van het familiebedrijf KVDM Groep. Als hij voor een verdere carrière bij de marechaussee gekozen had, was Kees waarschijnlijk op zoek gegaan naar een overnamekandidaat in plaats van te investeren in de toekomst.
Het nieuwe elan vertaalt zich dit jaar nog in een complete vernieuwing van de vestiging in Bleiswijk. De aanwezige opslagterreinen worden volledig overkapt en het huidige pand dat ooit opgericht was om een spuiterij onderdak te bieden, wordt compleet afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een compact kantoorpand dat toegesneden is op de begeleiding van de GWW-werkzaamheden.
Daan: “De kantoorruimte moet faciliteren wat er buiten gebeurt en niet andersom. Het bestaande kantoorpand is te groot en inefficiënt ingericht. Het nieuwe moet straks voldoende ruimte bieden voor administratie/boekhouding, werkvoorbereiding, inkoop, directie, planning en de kam-afdeling. De werf in Koudekerk houden we aan. Daar zitten twee uitvoerders en af en toe een projectleider om een vinger aan de pols te houden.”