Meest duurzame rijtjeshuis van Nederland

Op 18 februari is de verkoop gestart van acht klimaatpositieve woningen van Ballast Nedam Development in Natuurrijk in het Brabantse Heeze. Het gaat om vier hoek- en vier tussenwoningen. Het Natuurhuis is volgens de ontwikkelaar het meest duurzame rijtjeshuis van Nederland. Deze Natuurhuizen zijn biobased en hebben een houtconstructie met stro-isolatie waardoor ze een aanzienlijke hoeveelheid CO2 opslaan. De woningen hebben verder deels een groen dak en groene gevel. De woningen wekken bovendien meer energie op dan ze verbruiken.

Tekst: Frank de Groot, met dank aan Ballast Nedam Development
Beeld: Ballast Nedam Development

Natuurhuis met aan één zijde een groen dak en deels een groene gevel.

Natuurhuis met aan één zijde een groen dak en deels een groene gevel.

Het Natuurhuis is voor meer dan 95% biobased. Zo worden er naast stro, een restproduct uit de agrarische sector, een heel scala aan andere biobased materialen toegepast. Zo is het casco, inclusief verdiepingsvloeren, van hout en worden tevens leemstuc en houtvezelplaten gebruikt. Daarmee slaat deze woning 90 ton CO2 op. Het Natuurhuis is ontwikkeld door Ballast Nedam Development en is in samenwerking door architecten|en|en en Strotec ontworpen. De woningen worden gerealiseerd door bouwbedrijf Van Herpen. De koopsommen variëren van € 505.000,- tot € 550.000,- vrij op naam. De woningen komen in Natuurrijk, onderdeel van De Bulders, een gebiedsontwikkeling van zo’n 350 woningen vlakbij Eindhoven.

Onno Dwars, CEO bij Ballast Nedam Development: “De manier waarop wij naar de gebouwde omgeving kijken is in rap tempo veranderd. Niet langer zien wij bouwen van woningen als slecht voor het milieu. Het tegenovergestelde is waar. We kunnen door radicale verandering in de bouw en vastgoed zelfs CO2 gaan opslaan in onze projecten. Dit nieuwe perspectief op onze industrie is een revolutie waarmee wij eigenhandig de transitie vormgeven. Dat is precies wat al ruim 145 jaar in het DNA van Ballast Nedam zit.”

Natuurhuis met aan één zijde een groen dak en deels een groene gevel.

Natuurhuis met aan één zijde een groen dak en deels een groene gevel.

Carbon credits

In samenwerking met de Climate Cleanup Foundation geeft Ballast Nedam Development de kopers van ieder Natuurhuis één carbon credit. Dat is een verhandelbaar certificaat van verifieerbare en meetbare CO2 compensatie. Ieder krediet vertegenwoordigt één ton minder koolstofdioxide (CO2) of een equivalent daarvan in de atmosfeer.

De uitgifte van carbon credits is een wereldprimeur, want dit zijn de eerste woningkopers die bij de aanschaf van hun klimaatpositieve Natuurhuis een carbon credit ontvangen. Natuurhuiskopers dragen zo bij aan de compensatie van CO2-uitstoot door de natuurvriendelijke, langdurige CO₂-opslag, verwerkt in hun eigen huis. Kopers komen met Natuurhuis in aanmerking voor een aantrekkelijke biobased hypotheek.

Binnenhuis

Energie-producerend en natuurlijk

Het Natuurhuis heeft een casco van prefab houten elementen, die zijn gevuld met geperst stro. Strotec is de Nederlandse leverancier van de prefab stropanelen, gemaakt door EcoCocon. Deze leverancier biedt een compleet wandsysteem aan met exact op maat gemaakte HSB-stro-elementen. De modules zijn tot vijf lagen dragend en hebben een uitstekende Rc-waarde. Daarnaast is het stropaneel gecertificeerd. Dat maakt het een verantwoord product, zeer geschikt om mee te bouwen en bovendien op grote schaal toe te passen.

Daarnaast heeft de woning aan één zijde een groen dak en de bovenverdieping een groene gevel. Aan de zonzijde heeft de woning een dak met zonnepanelen. Er zijn aan de ‘groene’ zijde talloze mogelijkheden voor erkers en pergola’s. De woningen stimuleren als een soort ecoduct de biodiversiteit om het huis en in de wijk. Daarnaast zorgen de groene daken en gevels voor waterbuffering bij hevige regen en bij grootschalige toepassing in stedelijke gebieden beperken de groene daken en gevels hittestress. Ook verhogen ze de isolerende werking en biodiversiteit.

De Natuurhuizen produceren meer energie dan ze gebruiken om het huis te verwarmen. De extra opgewekte energie kan gebruikt worden voor huishoudelijke apparatuur en is dus goed voor het milieu én voor de portemonnee. Kopers krijgen met een energiepositieve woning meer hypotheekruimte.

Het Natuurhuis gaat ook verder achter de voordeur: zo komt Natuurhuis standaard met een circulaire keuken van Bruynzeel; ‘Circo!’ genaamd. Bruynzeel Keukens produceert de volledig circulaire Circo!-keuken in Nederland. De keuken is gemaakt van oude keukenkasten, de handgrepen zijn van oceaanplastic en de keuken is volledig herbruikbaar, waardoor de kringloop wordt gesloten. Met onder andere een geïntegreerde kweekkast voor verse kruiden en kleine groen of sla draagt de keuken bij aan een duurzame levensstijl en afvalreductie. Speciaal voor Natuurhuis is de keuken uitgevoerd in een nieuwe ingetogen en harmonieuze kleur tussen beige en grijs.

Er zijn aan de ‘groene’ zijde talloze mogelijkheden voor erkers en pergola’s.

Er zijn aan de ‘groene’ zijde talloze mogelijkheden voor erkers en pergola’s.

Prijsvraag

De Natuurhuizen zijn het winnende concept naar aanleiding van een zoektocht naar schaalbare klimaatpositieve rijwoningen die Ballast Nedam Development eind 2021 startte. Vanuit 70 inzendingen kwam uiteindelijk de combinatie van Strotec, Bouwbedrijf Van Herpen en architecten|en|en met het winnende plan. Deze acht woningen vormen het eerste pilotproject en schrijven daardoor geschiedenis met stro.