Waarom overstappen naar groene energie?
Overstappen naar groene energie klinkt misschien als een grote stap, maar het is verrassend simpel. De stroom die uit je stopcontact komt is overal hetzelfde, maar de manier waarop die stroom wordt opgewekt maakt een wereld van verschil en juist daarin zit de kracht van jouw keuze. Door te kiezen voor echt groene stroom draag je bij aan een beter en schoner milieu. Wil je niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook besparen op de kosten? Dan is het slim om online verschillende energie aanbieders met elkaar te vergelijken en je energiecontract vastzetten voor langere periode, zodat je precies weet wat je op basis van jouw verbruik betaalt per kWh en kuub gas.
Niet alle groene stroom is even groen
Wat veel mensen niet weten, is dat lang niet alle stroom die als ‘groen’ wordt verkocht ook daadwerkelijk duurzaam is opgewekt. Sommige energieleveranciers kopen certificaten in het buitenland, bijvoorbeeld van oude waterkrachtcentrales in Scandinavië. Op papier klinkt dat prima, maar deze centrales bestaan al jaren en jouw overstap zorgt dus niet voor extra duurzame opwekking. Dat is zonde, zeker als je echt een verschil wil maken. Ben jij benieuwd hoe de handel in groene stroom werkt? Dan is daar online genoeg over te vinden.
Hoe herken je écht duurzame stroom?
Als je het goed wilt aanpakken, kies dan voor stroom uit Nederlandse windmolens of zonnepanelen. Leveranciers die hierin investeren, dragen actief bij aan de groei van groene energie in eigen land. Wil je weten waar jouw stroom vandaan komt? Kijk dan naar het stroometiket dat je elk jaar ontvangt van je energieleverancier. Dat laat zien of jouw stroom uit kolen, gas of bijvoorbeeld wind komt. Je kunt ook kiezen voor groene stroom met het Milieukeur-keurmerk. Dan weet je zeker dat de stroom aan strengere eisen voldoet en is opgewekt in relatief nieuwe duurzame installaties en dat voelt toch net wat beter.
Zelf stroom opwekken of samen investeren
Wil je het nog een stapje duurzamer maken? Dan kun je natuurlijk ook zelf energie opwekken. Zonnepanelen op je dak zijn een mooie investering. Maar ook als je dat niet kunt of wilt, zijn er mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een lokaal zonnepark of mede eigenaar worden van een windmolen. Zo draag je niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar profiteer je ook nog mee van de opbrengst.
Slim vergelijken loont
Twijfel je nog over welke leverancier bij jou past? Gelukkig zijn er online handige tools waarmee je leveranciers kunt vergelijken, niet alleen op prijs, maar vooral op duurzaamheid. De energievergelijker van onder andere de Consumentenbond, Greenpeace en Milieu Centraal is daar een goed voorbeeld van. Die geeft je direct inzicht in wie écht groen bezig is en wie vooral goed is in slimme marketing.
Groene stroom en blijven besparen
Ook als je bent overgestapt op groene stroom, blijft energie besparen belangrijk. Want hoe duurzaam de opwekking ook is, het beste voor het milieu is nog altijd zo min mogelijk verbruiken. Een lagere energierekening is dan mooi meegenomen. Dus of je nu zelf panelen installeert, overstapt naar een bewuste leverancier of je energieverbruik kritisch bekijkt, iedere stap telt. Groene stroom is allang niet meer iets voor een kleine groep idealisten, maar een logische en haalbare keuze voor iedereen die een beetje vooruit wil denken.