Thermische isolatie en luchtdichtheid buitendeuren

In 2050 moet ons land nagenoeg klimaatneutraal zijn. Door het isoleren van woningen en gebouwen wordt de energievraag sterk verminderd. Isoleren is dus één van de belangrijkste mogelijkheden om de doelen van de energietransitie te bereiken. Wist u dat een geïsoleerde en luchtdichte buitendeur veel energie kan besparen?

Corporatie woning met energielabel C. Foto: GND.

Corporatie woning met energielabel C. Foto: GND.

Het energielabel voor woningen en gebouwen bestaat sinds 2007. Dit label biedt een snelle indicatie van de energieprestatie van een woning. Van de bijna 8,3 miljoen woningen in Nederland zijn bijna 5,1 miljoen woningen voorzien van een energielabel (bron: Compendium voor de Leefomgeving, 18 maart 2025). Dit komt overeen met 61% van de totale woningvoorraad. De energiezuinige woningen (label A en B) vormen samen ruim 51% van de gelabelde woningvoorraad.

Woningcorporaties en particulieren

Binnen de corporatiesector, met het aandeel van circa 2,3 miljoen woningen, worden flinke stappen gezet op het gebied van energiebesparing. Hier hebben alle woningen een label, waarvan inmiddels 60% een energielabel B of beter heeft. Hier zijn de Nationale Prestatieafspraken die tussen de marktpartijen en de overheid zijn gemaakt een belangrijke stok achter de deur. De uitdaging om de overige ruim 4,5 miljoen (met name particuliere) woningen minimaal naar label B te krijgen is nog groot, en biedt de komende jaren veel werk voor de markt. Bij verkoop van een woning is het energielabel verplicht en heeft het aanzienlijke invloed op de hoogte van de verkoopprijs van de woning.

Particuliere woningbezitters moeten zich dan ook realiseren dat ze bij doorvoeren van woning verbeteringen vooraf nagaan of de uitgevoerde werkzaamheden ook positieve invloed hebben / gewaardeerd worden bij de bepaling van het energielabel. Hiermee komt de investering zeker terug in de waardevermeerdering van de woning. Particuliere woningbezitters worden hierin gestimuleerd met subsidies.

Praktijkmeting luchtdichtheid met behulp van blowerdoortest. Foto: SHR Wageningen.

Praktijkmeting luchtdichtheid met behulp van blowerdoortest. Foto: SHR Wageningen.

Standaard en streefwaarden

Bij woningverbetering in de corporatiesector zijn concrete maatregelen om 2050 proof te verbouwen in 2021 vastgelegd in ‘de standaard’. Deze is ontstaan uit het Klimaatakkoord en geeft een advies voor de isolatiegraad van een woning. Naast een standaard voor de gehele woning bestaan er ook streefwaarden voor verbetering van afzonderlijke bouwdelen van een woning. Daarbij worden concrete waarden aangegeven voor bijvoorbeeld vervanging van deuren en ramen en hoe deze uitgevoerd moeten worden: de dikte voor deuren van minimaal 54 mm, hr++ glas en de kierdichting die een maximale Qv;10-waarde moet opleveren. Hiermee wordt de isolatie van de woning niet alleen verbeterd, maar ook de luchtlekkage aangepakt.

Voor nieuwbouw zijn sinds 2021 op bouwaanvragen voor alle nieuwe gebouwen de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) van toepassing. Goed isolerende deuren en deur-kozijncombinaties spelen een belangrijke rol in de thermische isolatie van de gevel en komen terug in de BENG-1 eis.

Vooral bij bijvoorbeeld studentenwoningen, studio’s, tiny-houses en andere kleinere woningen ontbreekt een warmtebufferende hal soms en is een isolerende en tochtdichte deur extra belangrijk. Naast goed isolerend, moet een buitendeur/kozijn combinatie ook luchtdicht zijn. Zo kunnen kieren tussen deuren en kozijnen leiden tot tochtklachten, maar ook onvoldoende luchtdichting.

Laboratoriumopstelling wind- en waterdichtheidstest. Foto: SHR Wageningen.

Laboratoriumopstelling wind- en waterdichtheidstest. Foto: SHR Wageningen.

Bepaling in het laboratorium

De luchtdichtheid van deur- en kozijncombinaties wordt bepaald met behulp van een test in een proefkast volgens NEN-EN 1026 ‘Ramen en deuren – Luchtdoorlatendheid – Beproevingsmethode’. Daarbij wordt de luchtdichtheid in m3/h gemeten bij drukverschillen van 50, 100, 150, 200, 250, 300, 450 en 600 Pascal (Pa). Op basis van die gegevens is de luchtdichtheid bij 10 Pa te bepalen.

Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) bepaalt aan welke luchtdichtheidseisen de schil van een gebouw moet voldoen en geeft aan op welke wijze deze in het laboratorium bepaald en in de praktijk getest moet worden, zoals met de blowerdoor-test. Voor deuren geldt daarbij een maximale luchtlekkage van sluitnaden van 0,3 m3/h per strekkende meter bij een drukverschil van 10 Pa (qv;10-waarde).

Corporatie woning met energielabel E. Foto: GND.

Corporatie woning met energielabel E. Foto: GND.

Testen in de praktijk

In de praktijk wordt met een Blower doortest gecontroleerd of de gevel, waaronder deuren en ramen, voldoende luchtdicht is. Tijdens de test wordt met een testdeur waarin een ventilator is geplaatst een kunstmatige drukverschil tussen binnen- en buitenlucht gecreëerd, waardoor lekken in de gevel kunnen worden gedetecteerd.

Met een GND-deur heb je zekerheid dat de thermische isolatie en luchtdichtheid van de deur of deur- en kozijncombinatie aan de eisen voldoet. Wel zo makkelijk!

GND Garantiedeuren
www.gnd.nl