Voorzichtig herstel bouwmaterialenhandel, maar margedruk blijft voelbaar
De bouwmaterialengroothandel kijkt gematigd positief vooruit. De omzet steeg het afgelopen halfjaar met 6,9%. Voor het komende halfjaar wordt een omzetgroei van 6,0% verwacht. Als gevolg van de sterk gestegen kosten gaat de gestegen omzet nog niet gepaard met verbeterde brutomarges. In het afgelopen halfjaar daalde de brutomarge namelijk met 0,3%. En ondanks een verwachte brutomargestijging voor het komende halfjaar van 1,1%, zal het niveau nog niet terug op peil zijn. De brutomarges zijn vorig jaar harder gedaald en blijven voorlopig onder druk staan. Dat blijkt uit de Hibin Conjunctuurmeting voorjaar 2025 onder Hibin-leden.

Nieuwbouwproject Lent Nijmegen – Voorzichtig herstel bouwmaterialenhandel, maar margedruk blijft voelbaar: Hibin Conjunctuurmeting voorjaar 2025
Foto: Steven van de Cruijs (Koninklijke Hibin)
Hoewel de brutomarges bij het merendeel van de leden (66%) het afgelopen halfjaar stabiel bleven, is de margeontwikkeling voor veel bedrijven nog altijd een punt van zorg. De groep die een daling rapporteerde, is weliswaar afgenomen tot 17%, maar die daling komt bovenop eerdere margedruk in voorgaande periodes. Voor het komende halfjaar verwacht wederom 66% een stabiele marge, terwijl 27% een verbetering voorziet.
Omzetontwikkeling
De omzetontwikkelingen laten een positiever beeld zien dan vorig jaar. De helft van de Hibin-leden zag het afgelopen halfjaar een omzetgroei van 1% tot 5%, en nog eens een derde van 6% of meer. 10% van de Hibin-leden rapporteerde een daling. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dit een duidelijke ommekeer. Tegelijkertijd speelt mee dat deze omzetgroei deels het gevolg is van prijsstijgingen en dus niet volledig toe te schrijven is aan volumegroei. Vooruitkijkend verwacht 83% een verdere omzetstijging voor het komende halfjaar, terwijl het aandeel dat een daling voorziet daalt naar 6%. De vraag blijft in hoeverre deze groei zich structureel zal doorzetten en zal bijdragen aan herstel van marges.
Omzetverdeling per segment
De verschuiving van nieuwbouw naar renovatie en onderhoud zet door. Waar de verhouding voorheen ongeveer gelijk lag, laat de huidige meting een aandeel van 56% voor renovatie en onderhoud zien. Dat past bij de landelijke trend, waar het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen structureel laag blijft ten opzichte van het langjarig gemiddelde.
Productgroepen: verwachtingen per categorie
Hibin-leden zijn overwegend positief over de omzetontwikkeling voor isolatie en hout. Voor tuin en sierbestrating zijn de verwachtingen juist relatief negatief. Wat betreft prijsontwikkelingen verwacht men de grootste stijging bij hout en plaatmateriaal, zowel in de verkoop- als inkoopprijzen. Voor afbouwmaterialen worden eveneens stijgende inkoopkosten verwacht.
Uitdagingen en bedreigingen
De belangrijkste knelpunten die bedrijven ervaren zijn structureel van aard. De beperkte uitstroom van nieuwbouwvergunningen, de krapte op de arbeidsmarkt én de uitdaging om voldoende omzet en marge te realiseren, worden het vaakst genoemd (elk door 50% van de Hibin-leden). Daarnaast zijn het vinden van gekwalificeerd personeel, milieunormen en toenemende concurrentie belangrijke aandachtspunten.
Kansen en knelpunten
Tegelijkertijd zien bedrijven ook ruimte voor verbetering. Er wordt vooral gekeken naar het verhogen van service, klantgericht maatwerk en het aanbieden van circulaire (50%) en biobased (47%) bouwmaterialen. Daarnaast worden de stemming binnen de organisatie, het opleiden van medewerkers en het verbeteren en digitaliseren van het voorraadbeheer als kansrijk beschouwd. De personele bezetting blijft het meest genoemde praktische knelpunt (37%), gevolgd door het kennisniveau van medewerkers (27%) en milieubelemmeringen (27%). Vergeleken met de vorige meting is dit beeld nagenoeg onveranderd, wat erop wijst dat deze thema’s structureel aandacht blijven vragen.
Verwachtingen over heel 2025
Als gevraagd wordt aan de Hibin-leden wat zij verwachten over heel 2025, dan wordt dit jaar door veel leden gezien als een jaar van stabilisatie. Het sentiment is gematigd positief, met het oog op een beter 2026. “Er is sprake van drukte in de markt, mede door uitgestelde projecten van grote aannemers die nu alsnog worden uitgevoerd”, aldus een Hibin-lid. Dat zorgt voor omzetgroei, maar niet automatisch tot verbetering in de brutomarge. Bedrijven zien kansen in biobased en circulaire producten, waar nu versnelde interesse voor lijkt.
Bron: Koninklijke Hibin