Hoe komen we uit de woningnood?
Flex, duurzaam, circulair, energie-neutraal, tijdelijk en betaalbaar bouwen. En zo zijn er nog wel meer mooie woorden te bedenken. Allemaal bedacht om Nederland uit de woningnood te helpen. In 2017 was er nog sprake van dat de Achterhoek, Friesland, Groningen, Zeeland en Limburg krimpregio’s zouden zijn, inmiddels wordt daarover anders gedacht. In vijf jaar is er veel gebeurd. Er moeten nu 100.000 woningen per jaar worden gebouwd. Er zijn woningfabrieken gebouwd en alles moet snel. Heel snel.
Er is ook heel veel gepraat. Eind mei gaf de minister aan dat de doelstellingen voor 2023 en 2024 niet gehaald gaan worden. De reden ligt buiten de beleidsmakers. De rente is onder meer gestegen. Die is weliswaar nog erg laag in vergelijking met 20 jaar geleden, maar iedereen rekende zich rijk en nu kan er niets meer. De gestegen bouwkosten, schaarste aan materialen en de oorlog in Oekraïne zorgen er voor dat maar de helft van de geplande woningen gebouwd kan worden en dat er woningen opgeslagen worden in loodsen. Wat is er toch aan de hand? De vraag is er wel, maar met korte termijn denken komen we niet verder.
Terug naar basis
Even terug naar de basis, het fundament van bouwen. Kijk eerst goed naar de vraag. Bouwen we voor mensen die hier tijdelijk zijn? Is dat niet het geval dan is een tijdelijke woning ook maar een tijdelijke oplossing. Jonge stellen die samen een toekomst willen opbouwen, is daar een studio geschikt voor? Als er gezinsuitbreiding komt is er ook meer ruimte nodig. Ouderen hebben weer een andere vraag en hetzelfde geldt voor mensen die graag bij elkaar in een hofje wonen of mensen die graag op zichzelf zijn.
Willen we bouwen betaalbaar houden dan moeten we heel goed overwegen of we wel tijdelijk moeten bouwen? Wat is de restwaarde van een flex woning na 10 jaar? Staat Marktplaats dan vol met units die men gratis mag afhalen? Hoeveel kapitaal wordt er vernietigd? Kies voor leiderschap, bouw degelijke, energiezuinige woningen, op maat, die een lange levensduur hebben. Hierdoor wordt ook de huurprijs positief beïnvloedt.
Vraag een gemiddelde aannemer hoe we goedkoper kunnen bouwen, hij geeft een duidelijk antwoord. Minder bureaucratie, minder regels, minder franje, zorgen voor efficiëntie door samen te werken met prefab leveranciers. Grondprijzen die redelijk zijn. Kortom, handen uit de mouwen en beide benen op de grond met een blik op de langere termijn. En bouwen weer aantrekkelijk maken voor de beleggers.
Zo komen we er samen wel uit.
Johan Oltvoort geeft maandelijks in BouwTotaal zijn visie op de rol van prefab in de bouw