Luchtdicht bouwen is geen luchtkasteel
De introductie van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) als opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) betekent een nieuwe stap op weg naar een energieneutrale nieuwbouw. Vanaf 1 januari 2021 moet nieuwbouw in Nederland uit BENG bestaan.
Waarom Luchtdicht Bouwen? Het is eigenlijk heel simpel, want je wilt gewoon voorkomen dat de warmte het huis of gebouw gaat verlaten en tegelijkertijd moet de ventilatie goed geregeld zijn. Gekeken naar vandaag is een woning met goede isolatie en een goed ventilatiesysteem erg fijn en draagt juist bij aan een gezond klimaat. Bijkomend voordeel is dat het stiller wordt in huis en vooral in drukke steden is dit geen overbodige luxe. En dat is zeker winst, want bij een koud huis zet je de verwarming hoger of trek je een trui aan. Bij geluid wordt het wat lastiger, want ik zie weinig mensen met gehoorbescherming op in hun eigen huis zitten.
Afgelopen maart heb ik door een aannemer een uitbouw laten plaatsen aan mijn huis. Tijdens dit bouwproces heb ik gezien dat isolatie zeker onderdeel is van het bouwplan, maar bij luchtdicht bouwen gingen de wenkbrauwen omhoog. Letterlijke woorden waren: “Je wilt toch wel frisse lucht in je huis hebben?”. Toen moest ik echt uitleggen dat het niet alleen bedoeld is om warmte binnen te houden, maar ook geluid buiten de deur te houden. Verder zorg er voor dat je er alles aan doet om te voorkomen dat er ongecontroleerde luchtstromen ontstaan en veel condensproblemen gaan ontstaan. Wanneer je gecontroleerd gaat ventileren door rooster en ramen krijg je dit soort problemen niet en zorg je voor een goed binnenklimaat.
Uiteindelijk is met een paar simpele ingrepen mijn uitbouw luchtdicht, warm en lekker stil gemaakt. Het zit hem niet in de materialen maar in de manier van werken en denken. Ik hoop dan ook dat we gaan inzien dat ons huis geen luchtkasteel is waar de warmte in rook opgaat. Luchtdichtbouwen levert echt een bijdrage aan comfort en genot. Renoveer & bouw altijd luchtdicht!