Maak onderscheid met veiligheid

Artikel delen

Veiligheid is topprioriteit in de bouw en infra. Niet voor niets besteden wij daar veel aandacht aan. Toch gaat het nog regelmatig mis, blijkt uit de rapportage over 2016 van de Inspectie SZW. Onze sector staat op de tweede plaats van de meest onveilige sectoren in Nederland. Voor Bouwend Nederland is dat onacceptabel. Onze ambitie: het aantal dodelijke ongevallen in de bouwbranche naar nul terug te brengen.

Om deze ambitie waar te gaan maken hebben wij de Taskforce Veiligheid en Arbeidsomstandigheden opgericht. Begin dit jaar is de werkgroep aan de slag gegaan onder de bezielende leiding van Peter Koenders (Koenders Totaalbouw). Dit veiligheidscomité adviseert het bestuur van Bouwend Nederland op welke manier de veiligheid binnen de bouw en infra kan worden verbeterd. Dit gaat heel concrete verbeteringen opleveren omdat met uitzondering van Koenders, in de rol van onafhankelijk voorzitter, alle leden van de Taskforce vanuit hun expertise als veiligheidsdeskundige of KAM-coördinator dagelijks met veiligheid te maken hebben.

Met de Taskforce geven wij inhoud aan ‘Bewust Veilig’, onze meerjarige veiligheidscampagne. Begin dit jaar was de aftrap tijdens de Bewust Veilig-dag, waar samen met diverse ketenpartners werd stilgestaan bij een veilige bouwplek en op vrijdag 16 maart 2018 doen we dat weer. Hoewel de Taskforce losstaat van deze ‘Dag van de Veiligheid’ sluit dit alles wel aan op het idee van bewustwording van een veilige werkomgeving.

Als werkgever vinden wij het namelijk van het grootste belang om ongelukken en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, én om faciliteiten te bieden zodat mensen duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Hiervoor draagt de werkgever de verantwoordelijkheid. Concurreren op veiligheid is voor Bouwend Nederland onacceptabel. Opdrachtgevers, ontwerpers én bouwbedrijven dienen zich in positieve zin op het terrein van veiligheid te onderscheiden.

 

Maxime Verhagen
Voorzitter Bouwend Nederland