Maakt AI ons lui?
Je kunt de krant of een nieuwsbrief op het internet niet openen of het gaat over AI ( Artificial Intelligence). AI zou de oplossing zijn voor alle vragen die we hebben. Ik heb sessies over dit onderwerp meegemaakt en ben echt wel onder de indruk wat de mogelijkheden zijn.

Kolomsparing gevuld met schoon zand.
AI wordt door een aantal technische aspecten gevoed, zoals: algoritmen (rekenschema’s), wiskunde, krachtige computers met hoge geheugencapaciteit, wiskunde en veel menselijke data/logica. Vanuit heel veel data kan AI informatie genereren en deze als een goede tekst reproduceren.
HI (Human Intelligence) werkt eigenlijk net zo. Ook wij mensen worden gevoed door data. Dingen die we ooit hebben meegemaakt, die we hebben gelezen, gehoord, gevoeld of gezien. We hebben een eigen geheugen dat zo ongeveer 100 TB groot is. De grootte daarvan wordt vaak onderschat. Wij, mensen, kunnen die ervaringen opslaan en weer herinneren wanneer dat nodig is. Wij kunnen onze rekenschema’s zelf bepalen door de volgorde der dingen te bepalen en de gegevens die we nodig hebben te selecteren. Zo bouwen we in de loop van de tijd onze eigen basis op van waaruit we kunnen acteren.
AI of HI?
Er is een aandachtspunt voor HI. Het is belangrijk om ons eigen geheugen te blijven vullen met data. Het kan zijn dat er veel tijd vrijkomt door het gebruik van AI. Het is dan belangrijk dat we ons geheugen trainen met data die er toe doet. We zijn mens en we hebben elkaar nodig om ons zelf te trainen. Door de opkomst van de smartphone zien we al dat rechtstreeks verbaal communiceren lastig wordt. Voor oude knarren zoals ikzelf lukt dat nog wel. Onze kinderen hebben daar wel meer moeite mee.

Prefab fundatie.
Ik hoop dat we naar de toekomst toe beide vormen van intelligentie kunnen combineren. Dat we architectonisch en constructief blijven zoeken naar creatieve en originele oplossingen. Voor productieprocessen en effectiever te werken zie ik een toekomst voor me waarbij we zeker een oplossing hebben voor steeds wederkerende activiteiten. Daarmee kunnen we met de beperkte hoeveelheid arbeidspotentieel toch de doelstellingen voor volume realiseren.
Je zou het ontwerpen van een gebouw misschien wel kunnen laten doen door AI. Er is genoeg data bekend. Wat ik me dan wel afvraag is of het hele proces voldoening geeft? Juist die voldoening geeft de energie om de volgende keer het net iets anders of beter te doen.
Voorbeeld
Ik zou graag positief willen afsluiten met een voorbeeld. Ik zie grote kansen voor AI om circulariteit, het hergebruik van bestaande bouwmaterialen en met name prefab constructies te promoten. Er kan een data base van de bestaande gebouwen die op de nominatie staan geoogst te worden, gevuld worden. Door AI kan er gezocht worden naar dat ene passende en nu nog ontbrekende onderdeel. En voor de ontwerpers van nu, zorg er voor dat het oogsten eenvoudig kan!