Minder, minder, minder!

Artikel delen

We herinneren ons allemaal de commotie rond de oproep van Wilders voor meer of minder Marokkanen. Te belachelijk voor woorden natuurlijk, maar wat als we nu eens in de bouwsector een oproep doen aan fabrikanten of ze meer of minder willen produceren? Nou, dan weet ik het antwoord al: wij willen meer, meer, meer!

Soms raak je wel eens getriggerd door een bericht dat je bereikt. Er komen er dagelijks tientallen bij mij voorbij, en veelal gaat het om bedrijven die hun producten of diensten onder de aandacht willen brengen. Want het gaat uiteindelijk natuurlijk allemaal om meer omzet en meer winstgevendheid. Zonder winst, geen levensvatbaarheid op termijn en dus geen bedrijf. Daar sta je dan met al je beloften rond duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Alle die extra inspanningen moeten namelijk niet leiden tot een slechtere solvabiliteit.

Maar terug naar het bericht dat mij opviel. Ik las: ‘Als werkkleding drie keer langer meegaat dan kleding van mindere kwaliteit, wordt het verbruik met de tijd steeds lager. Daardoor wordt ook de belasting op de kringloop verkleind. Met minder aankopen en een langere levensduur wordt kleding op de lange termijn voordeliger.’ Maar ja, we maken ook geen auto’s die 50 jaar meegaan, want dat gaat de auto industrie failliet. Toch durft Blåkläder, producent van werkkleding voor vakmensen, het aan om te verkondigen dat zij minder kleding willen verkopen. “We moeten de verantwoordelijkheid nemen om de volumes te verkleinen en kleding te maken die langer dan gemiddeld meegaat. Voor ons is dat een simpel rekensommetje”, aldus het bedrijf.

In onze actueel pagina’s leest u er meer over, maar ik vraag me dan toch af hoe het bedrijf zijn winstgevendheid op peil kan houden. Op de korte termijn zal een ieder de werkkleding van dit bedrijf vanwege de grote duurzaamheid graag aanschaffen. Maar als op termijn iedere fabrikant duurzamere werkkleding gaat leveren is dat voordeel weg. En blijf je achter met een dalende verkoop. Maar ook met een beter milieu. En daar gaat het natuurlijk om: als we aan onze toekomstige generaties nog een leefbare aarde achter willen laten is het nu de tijd voor echte stappen, in plaats van holle beloften!