Multifunctionele daken
Sinds mensen schuilplaatsen gingen bouwen tegen de weerselementen heeft het dak altijd een klimaatscheidende functie gehad: kou, hitte, regen, sneeuw en wind buiten houden. De laatste decennia wordt het dak steeds meer klimaatadaptief of zorgt voor klimaatmitigatie: het verminderen van klimaatverandering.
Groene daken waren in de vorige eeuw nog een bijzonderheid in ons land, terwijl we bijvoorbeeld in Scandinavische landen al eeuwenlang groene daken, zoals grasdaken, zien. Maar de laatste jaren gaat het hard en zien we steeds meer groene daken in Nederland. In een aantal gemeenten is zelfs subsidie mogelijk. De voordelen zijn dan ook evident: groene daken zien er niet alleen fraai uit, ze kunnen ook regenwater bufferen, zodat de riolering wordt ontlast. Daarnaast vergroten ze de biodiversiteit en bij grootschalige toepassing verlagen ze de omgevingstemperatuur. Zonnepanelen op groene daken halen een hoger rendement door de lagere temperatuur boven een groen dak. Verder absorberen ze geluid en verlengen de levensduur van de onderliggende dakbedekking, doordat er geen uv-licht bij kan komen.
We zien ook steeds vaker zogenoemde ‘blauwe’ of ‘groen/blauwe’ daken. Dat zijn daken met waterpartijen, met een groot retentievermogen. Vaak is daarbij ook sprake van een vertraagde afvoer. Verder blijkt het welzijn van mensen die op een groen dak uitkijken te verhogen. Dat geldt in grotere mate voor groene gevels, die meer zichtbaar zijn.
Wist je dat je ook kunt sporten op platte daken? Of natuurlijk parkeren. Een moes- of wandeltuin kan ook, de mogelijkheden zijn groot. Het dak als het nieuwe maaiveld. Als de draagconstructie het toelaat kunnen we platte daken soms ook gebruiken om op te toppen: een extra woonlaag toevoegen aan een bestaand woongebouw. Veelal betreft het hier drie- of vierlaagse wat oudere woongebouwen, die we kunnen voorzien van een extra woonlaag met een lichte constructie, zoals hout.