Potentieel

Artikel delen

Al ruim vijfentwintig jaar woon ik hetzelfde huis. Weliswaar hebben we de afgelopen jaren flink verbouwd, maar we wonen er desondanks best wel lang. Zeker als je bedenkt dat zo’n tien procent van de Nederlanders elk jaar verhuisd.

Mijn vrouw kijkt vrijwel elke dag op Funda naar andere huizen. Niet omdat ze – vermoed ik – bij me weg wil of wil verhuizen, maar wel omdat ze het nu eenmaal leuk vind om naar andere huizen te kijken. Helaas betrekt ze mij ook in haar hobby… en kijk ik dus af en toe mee naar wat ze nu voor moois heeft gezien.

Nu heb ik niets te klagen over waar ik woon. Sterker nog; ik wil helemaal niet verhuizen. Best wel lastig om dan met haar mee te kijken naar andere woningen. De huizensmaak van mijn vrouw is in het algemeen wel goed hoor, daar zit het probleem niet. We kunnen beiden prima door vreselijk behang, rare kleuren, lelijke tegels of vloerbedekking en saai aluminium deurbeslag heen kijken. Maar waar ik wel vrijwel direct op afknap zijn radiatoren. Niet dat die per definitie lelijk zijn, maar het gaat me meer om het ontbreken van vloerverwarming.

Het risico is nu aanwezig dat ik met zo’n opmerking half Nederland tegen de schenen schop. “Je kunt toch prima wonen in een huis zonder vloerverwarming?” Zeker, natuurlijk kan dat! Maar als je gaat verhuizen, wil je er in de meeste gevallen op vooruit gaan. In mijn optiek ga je er niet op vooruit als je een nieuw of tweedehands huis koopt met radiatoren.

Vloerverwarming

De redactie gaf mij op dat deze column over vloeren moet gaan. En dan begin ik over vloerverwarming. Dat komt omdat het mij eigenlijk niet zoveel boeit wat voor vloeren er allemaal zijn of wat er aan vloerbedekking verkrijgbaar is. Toch zijn elk jaar tussen de één en twee miljoen mensen die verhuizen, bezig met wat er op de vloer van hun nieuwe huis ligt. Eén miljoen, elk jaar weer! Wat een potentieel! Zeker als je bedenkt dat je als (ver)bouwer niet alleen hoeft te beperken tot een bepaalde fundering of ondergrond, maar ook mee mag denken met het comfort.
Een vloer als onderdeel van woongenot. Een vloer van de toekomst. Een vloer waar je met lage temperaturen in combinatie met een warmtepomp ook nog eens kunt besparen. Efficiënt, comfortabel, gezonder en duurzamer. Dat een vloer dat allemaal in zich kan hebben. Fantastisch toch?

Arap-John Tigchelaar
Probin