Prefab rukt op

Prefabricage: we kunnen er in de bouw niet meer omheen. Aan de ene kant hebben we een enorme woningbouwopgave, aan de andere kant komen we steeds meer handjes tekort. En dan is er ook nog die Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, waarbij aantoonbare kwaliteit is gewenst bij oplevering. Ook moeten we steeds meer circulair gaan bouwen: bouwdelen moeten later weer losmaakbaar zijn en her te gebruiken of recyclen. Verder moet het aantal transporten naar de bouwplaats omlaag om emissies te reduceren en willen we de faalkosten ook omlaag brengen. Prefabricage is een antwoord op veel deze uitdagingen.

Prefabricage kent veel gezichten. Meest gangbaar zijn de geprefabriceerde bouwelementen die bouwbedrijven steeds vaker gebruiken om het casco snel op te bouwen. Denk aan geprefabriceerde vloeren, wanden en systeemdaken of prefab schoorstenen, dakkapellen en balkons. Maar ook gevelvullende elementen, eventueel inclusief beglaasde kozijnen, isolatie en gevelbekleding, zoals hout of steenstrips. Daarnaast zijn er al enige jaren de prefab badkamers en complete installatiemodules.

Nog verder gaan de woningfabrieken, waarvan er de laatste jaren veel zijn geopend. Hier worden prefab woningunits geproduceerd, die op de bouwplaats alleen nog hoeven te worden geassembleerd. Wist je dat in april 2024 zelfs de eerste typegoedkeuringen voor modulaire woningen zijn uitgereikt aan zes bedrijven die complete modulaire woningen bouwen? Door de typegoedkeuring kunnen opdrachtgevers, kwaliteitsborgers en gemeenten erop vertrouwen dat de modulaire woningen voldoen aan alle eisen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hierdoor hoeft de kwaliteitsborger veel minder werk te doen. Kortom; het gaat hard met ‘industrieel bouwen’.

Vakbeurs PREFAB

Wie de laatste ontwikkelingen wil zien op het gebied van prefabricage moet zeker de Vakbeurs PREFAB bezoeken. Deze vindt plaats van 15 t/m 17 oktober in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch. Je kunt dan tegelijkertijd Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel en Industrial Heat & Power bezoeken, inclusief zo’n 200 seminars en congressen.

Deze week stond Bouwtotaal weer vol talrijke artikelen over prefabricage; van prefab dakkapellen tot complete woningen. Ook gaf ik mijn visie weer op de opkomst van woningfabrieken en deed ik onderzoek naar de voor- en nadelen van prefab en traditioneel bouwen. Daarbij maak ik tot slot de opmerking dat vooral de combinatie van prefab en traditioneel bouwen veel voordelen biedt. Veel leesplezier!