Uiterlijk vertoon

Artikel delen

Hoe kies je als opdrachtgever je uitvoerende partij? Kijkt u naar de geoffreerde prijs, misschien wel naar wanneer hij/zij kan beginnen? Zelf kijk ik altijd naar het gereedschap dat wordt gebruikt. Niet zo bijzonder als je elke dag tussen de gereedschappen zit. Maar ik bedoel; wat heeft de beste man (vrouw nog niet meegemaakt) in dat busje nou precies in huis?

Iemand met een teringzooi, excuseer me voor het woord, in zijn bus komt er bij ons niet in. Als die zo met zijn spullen omgaat, hoe gaat die dan wel met mijn opdracht om? Bijkomend nadeel is dat sloddervossen zich altijd het schompes zoeken naar het materiaal dat ze nodig hebben. Verloren zoektijd, heen en weer rijden naar de zaak en wie mag dat betalen?
Je herkent de kwaliteit van de vakman, van de professional, aan zijn gereedschap. Hoe zijn werkmaterieel er uit ziet zegt iets over de liefde van of voor zijn werk. Het resultaat wat ik beoog zit vaak niet in een lage prijs.

Vakantiehuisje

Ik moet denken aan mijn vakanties of weekendjes weg die ik had en een goedkoop hotelletje of vakantiehuisje boekte. Telkens werd ik met mijn neus onaangenaam op de feiten gedrukt waarom het zo goedkoop was. Slechte bedden zijn het ergste, maar sanitair dat niet schoon is of een douchekop die lekt zegt zoveel over de aandacht die de exploitant besteed aan zijn accommodatie. Geld verdienen over mijn rug vind ik prima, maar dan wil ik er wel wat voor terug.

Nieuwe TV

Onlangs werd ik gelukkige bezitter van een nieuwe TV die keurig thuis, door een verkoopmedewerker aan de muur werd gehangen. Goede service! Maar ik schoot bijna in de stress toen ik zag waarmee de beste knul op pad werd gestuurd. De boorhamer ging nog wel, maar de schroevendraaierset en waterpas kwamen bij een discountwinkelketen vandaan en oogden inferieur. En zo heb ik, maar u vast ook, tal van voorbeelden waarbij u bedacht dat de professionaliteit veel te wensen over liet… het gereedschap aanschouwende.

Uiterlijk telt

Zo zie ik dat dus ook bij de ondernemers in onze branche. Sorry, mijn oprechte excuses ten aanzien van de werknemers, maar komt iemand met een achenebbisj busje aanrijden dan ben ik al wantrouwig. Levert dat bedrijf dan zulke magere kwaliteit dat er geen goed verzorgd busje vanaf kan? Moet ik met een bedrijf in zee die iets voor mij voor elkaar moet maken, terwijl deze zijn eigen organisatie niet op orde heeft? En beste werknemer: “Wil je het liefst bij zo’n werkgever werken?”
Enfin, mijn punt is wel gemaakt denk ik. Ik ben er achter gekomen dat een bezoekje aan het bedrijf dat ik wil inhuren of waar ik wat wil kopen veelzeggender is dan de aantrekkelijke offerte. Onlangs moest ik een aanschaf doen en heb ik zo langs mijn neus weg gevraagd of ik even in de werkplaats mocht kijken. Ik kijk dan even of het geordend is, maar vooral naar het gereedschap, hoe daarmee omgegaan wordt. En tot nu toe ben ik nog niet teleurgesteld geweest; er was geen schijn die mij bedroog. Afgaan op het uiterlijk is zo slecht nog niet.