Vogelhuis of starterswoning?

Zou het afschaffen van de verplichting om vogelvriendelijk te bouwen en het verhogen van de maximumsnelheid op drie korte trajecten naar 130 km/uur helpen om het bouwen van woningen te stimuleren? Of is dat om enkel gedrag om aan de kiezers te laten zien dat er serieus gewerkt wordt aan de toekomst van ons land?

Watersnoodramp 1953. Foto: Rijkswaterstaat.

Watersnoodramp 1953. Foto: Rijkswaterstaat.

Nederland kent een lange traditie van openbaar bestuur. Niet omdat het een hoger doel diende, maar enkel om te overleven. In de elfde eeuw groeide de bevolking van Nederland en er was meer ruimte nodig om te leven. Het westen van het land was een rivierdelta met veel veenachtige vochtige gebieden. Zolang het ging om het ontginnen van je eigen stukje land was er niets aan de hand. Later kwamen er gezamenlijke belangen. Hoe voer ik het water af, en waar naar toe? Hoe zorgen we er voor dat het water niet weer terugloopt in de afgegraven veengebieden? Hoe liggen de verhoudingen als ik een stukje grond ga verpachten zodat ik het niet zelf hoef te bewerken? Men besloot zich te verenigen in een samenwerkingsverband. Zo zijn de waterschappen ontstaan.

Er werd een model voor bestuur vastgesteld en iedereen deed mee om het land te behouden en te vechten tegen de zee. De kwaliteit van de organisatie zorgde er voor dat mensen al dan niet rustig konden slapen achter de dijken. Ging de aandacht naar andere zaken of werd het beheer verslapt dan waren de gevolgen voor de mensen vaak desastreus. Overstromingen met veel slachtoffers waren het gevolg.

Urgentie

Ik zie wel een overeenkomst met het huidige bestuur van ons land. We hebben nu ook meer woonruimte nodig. Wie kent er niet in zijn eigen omgeving jonge mensen die graag op zichzelf willen wonen? Er komt een moment dat de huidige situatie niet meer houdbaar is. We hebben niet veel tijd meer. Als bouwbranche zijn we er klaar voor om aan de grote vraag te voldoen. De industrialisatie gaat verder, prefab bouwen groeit. We kunnen duurzaam en voor alle doelgroepen bouwen: starterswoningen, seniorenwoningen, doorstroom woningen, tiny houses, appartementen, woonboten, grotere en kleinere woningen.

De grootste vraag is of het openbaar bestuur de urgentie kent? Kan er iets gedaan kan worden waardoor sneller een vergunning kan worden verleend? Misschien moeten de belangen van de één wijken voor het algemeen belang. Een procedure tot de Raad van State duurt lang en kost veel geld. Er zal een andere oplossing gevonden moeten worden om dat op een andere manier te regelen. Wij zeggen vaak tegen elkaar: “als het brand moet je blussen”. Er is brand en er is bluswater. Nu nog de mindset en de wil om het te regelen. De chaos moet voorkomen worden. Nederland is het waard om geleefd te worden

Ik begon met de waterschappen; ook hier de oproep om niet te wachten totdat het water over de dijken klotst. Wees proactief en denk aan 1 februari 1953. Stel een nieuw Deltaplan op voordat de natuur ons gaat verrassen.