BENG en licht bouwen

Onlangs werd weer een tipje van het BENG mysterie opgelicht. Ik ben verbaasd over het proces, maar ook over wat er nu weer aan discutabele zaken boven water komt. Ik pik er voor deze column één uit. Licht bouwen wordt bestraft, maar is dat wel reëel met het oog op onze dreigende materiaal schaarste. Blijven we dan de wereld compartimenteren om vervolgens met tegenstrijdige adviezen te komen? BENG vs. MPG. Waar blijft de integratie?

Ik ben het overigens al heel lang niet eens met de vooroordelen over licht bouwen en het vermeende effect van massa. Licht betekent inderdaad sneller opwarmen en in de zomer wellicht een eerdere noodzaak tot koelen. Tenzij je maatregelen neemt en de warmte met zonwering (en loof) buiten houdt, met natuurlijke nachtventilatie koelt, et cetera. Snel opwarmen is in de winter juist een enorm voordeel. De verwarming ’s nachts terugdraaien helpt bij een zware woning niet, maar wel bij een lichte houtskeletwoning. En als je na weekendje weg thuis komt is het binnen 15 minuten aangenaam warm. En is een beetje koeling met een warmtepomp in de zomer wel zo dramatisch? Om de warmtepomp in de winter goed te laten functioneren zul je toch in de zomer weer wat warmte de grond in moeten jagen. En er is dan ook op die momenten zonne-energie om de warmtepomp te voeden. Op basis van een bodemwisselaar maak je in feite gebruik van de massa die zich onder je lichte woning bevindt met als groot voordeel dat je die massa aan en uit kunt zetten.

En dan is er nog wat. Want het met massa afvlakken van pieken helpt zolang het ’s nachts voldoende afkoelt. Afgelopen zomer werden steenachtige gebouwen al ondraaglijk warm, ook als het even twee nachten een beetje koeler werd. De warmte, eenmaal binnen, blijft namelijk langer hangen. Ik ken mensen die buiten zijn gaan slapen. En dat terwijl ik in mijn lichte HoTT skeletwoning een zeer draaglijk binnenklimaat kon handhaven. Als BENG al nu een heel klein beetje gelijk zou hebben, dan blijft dat niet zo. De realiteit is dat de omgevingstemperatuur namelijk gaat stijgen. 2 Graden hebben we in Parijs afgesproken, maar dat is ook het niveau dat we in 2050 al bereikt zullen hebben. Massieve gebouwen die we binnenkort met BENG realiseren zijn in 2050 pas 30 jaar oud! En dan?
Ik weet het zeker, ik ga HoTT 2.0 net als 1.0 weer licht bouwen en probeer voor de introductie van BENG een vergunning te krijgen. Als u ervoor kiest om ’s zomers op het balkon te gaan slapen, vind ik dat helemaal prima.