Beton wordt groener

Ik ga hier niet roepen dat beton over tien jaar het duurzaamste bouwmateriaal is, maar de beton- en cementindustrie werken hard aan verduurzaming. Het gaat eigenlijk nog sneller dan ik had verwacht. De Nederlandse betonsector loopt in de bouwwereld zelfs voorop in de reductie van CO2-emissies door het gebruik van CO2-arme cementen en nieuwe bindmiddelen.

Wereldwijd draagt beton gemiddeld 7% bij aan de totale CO2-emissie. Dat is fors. Maar volgens Paul Ewalds, adviseur circulaire economie van Betonhuis en adviseur CSC, komt dat doordat er meer beton geproduceerd wordt dan alle andere bouwmaterialen bij elkaar. “Maar in Nederland is die emissie slechts 1,6%!”, aldus Ewalds in deze uitgave. Dat komt omdat we in Nederland voor een deel de portlandcementklinker vervangen door geschikte alternatieven, zoals hoogovenslak en poederkoolvliegas. Nederland is hierin al decennia koploper. Daardoor heeft het in Nederland toegepaste cement ook het laagste CO2-profiel ter wereld. Een ander alternatief van cement is de vervanging door een duurzamer bindmiddel. Er zijn dan ook genoeg alternatieven, zoals geopolymeer, gecalcineerde klei, kalksteenmeel en lavameel.

CO2 afvangen

Een mogelijkheid is ook om CO2 af te vangen bij de cementproductie. Er zijn meerdere technieken om de CO2 die vrijkomt af te vangen. Voorbeelden zijn de technieken oxyfuel en LEILAC. Bij een fabriek in Noorwegen gaat het om het gebruik van zogeheten amines. Amines lijken op ammoniak en kunnen CO2 bij lage temperatuur (30 °C) opnemen en bij hogere temperatuur (120 °C) weer afgeven.

In Sleeswijk-Holstein, de noordelijkste deelstaat van Duitsland, werken tien partijen vanuit diverse industrieën samen aan het opzetten van een regionale groene waterstofeconomie onder de naam WESTKÜSTE100. Onderdeel van dit project is het afvangen en gebruiken van CO2 die vrijkomt bij de cementfabriek van Holcim in Lägerdorf, waardoor deze fabriek al voor 2030 klimaatneutraal zal zijn. De CO2 van de cementfabriek wordt hierbij samen met waterstof omgezet in methanol en vervolgens geraffineerd tot synthetische kerosine. De waterstof kan ook worden gebruikt om rechtstreeks huizen te verwarmen.

En dan kunnen we beton natuurlijk ook opnieuw gebruiken: circulair beton. Al deze opties worden in de komende tijd op BouwTotaal besproken. Beton wordt dus in hoog tempo steeds duurzamer!