Blij met regeltjes
De bouw en voetbal: twee grote liefdes van mij. Voetbal is de mooiste sport ter wereld vinden velen met mij. En ik houd van de bouw. Ik werk al jaren met veel plezier in de handel van bouwmaterialen. Mijn twee grote liefdes zijn betrokken bij het drama in Qatar: vele doden bij de bouw van stadions voor het WK voetbal. Volgens schattingen 6.500 doden in de afgelopen 10 jaar.
Moeten ‘we’ het WK boycotten vanwege de schending van de mensenrechten? Terechte vraag. Maar deze vraag zou wat mij betreft voorafgegaan moeten worden door de vraag of ‘ik’ het WK ga boycotten. Gewoon nu beslissen om straks niet te kijken? Dat verandert niets aan de arbeidsomstandigheden van de bouwers in Qatar. Maar het doet misschien wel recht aan het feit dat mijn kijkplezier totaal niet in verhouding staat tot de persoonlijke drama’s van duizenden families. Of is dat een valse tegenstelling? Ik weet het nog niet.
Wat ik wel weet, is dat de situatie hier in Nederland heel anders is. In Nederland vallen er in de bouw gemiddeld 17 doden per jaar over de afgelopen 10 jaar. Vooropgesteld, dat zijn 17 doden per jaar te veel. Maar in verhouding tot de cijfers uit Qatar zijn we in Nederland rijk gezegend met de veiligheid en arbeidsomstandigheden in de bouw.
Het kan geen kwaad om dat weer eens goed te realiseren. Zeker op de momenten dat we geconfronteerd worden met de vele wet- en regelgeving. Arbowetgeving, keuringsvoorschriften, prestatieverklaringen, NEN normen, ISO normering, kwaliteitseisen, protocollen, keurmerken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal kennen we de frustratie die de veelheid aan wetgeving met zich meebrengt. Zonder te ontkennen dat we af en toe wel wat doorgeschoten zijn, met Qatar in het achterhoofd ben ik blij met al onze regeltjes.
Als het dan toch misgaat in Nederland? Dan hebben wij hier uitgebreide mogelijkheden om de verantwoordelijke instanties of personen voor de rechter te dagen. Leve de rechtstaat! En wil je vervolgens ondersteuning als slachtoffer? Dan zijn er talloze instanties waar je op terug kan vallen. Vorige week bezocht ik de site van Stichting meldpunt PUR-slachtoffers. Zolang dit soort stichtingen bestaan, weet je: we hebben het goed in Nederland.