Bouw op slot?

Artikel delen

Na de coronacrisis, te kort aan vakmensen, door het plafond stijgende materiaalprijzen en leveringsproblemen van veel materialen is de douche voor de bouw- en infrasector nog wat kouder gezet. Wat zeg ik: er komen ijsblokjes uit de douchekop. Op 2 november 2022 kregen de bouw- en infrasector een nieuwe dreun door de conclusie van Raad van State dat de bouwvrijstelling stikstof niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten. Deze bouwvrijstelling gaat over de stikstofuitstoot tijdens de uitvoering van projecten en niet over de uitstoot tijdens het gebruik.

De aanspanner van de zaak, alweer die Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the environment (MOB), is uiteraard blij dat de Raad van State een streep gezet door wat hij noemt ‘één van de geitenpaadjes in de Stikstofwet’. Die wet is volgens hem zo ‘lek als een vergiet’. Een uitzondering voor woningen was volgens hem heel goed mogelijk geweest. De bouw daarvan draagt namelijk heel weinig bij aan stikstofuitstoot. Het kabinet koos echter voor een vrijstelling voor alle bouwwerkzaamheden.

Na de uitspraak van de rechter moet nu dus voor alle werkzaamheden worden bekeken wat de gevolgen zijn voor de natuur. En er is al een tekort aan stikstofspecialisten, dus dat gaat per project zo drie tot zes maanden extra tijd kosten, denkt Bouwend Nederland. De vraag is ook welke kleinere projecten buiten de bouwvrijstelling vallen. Een dakkapel plaatsen blijft geen probleem en ik denk dat een enkele woning ook snel een vergunning heeft. Maar hoe zit bij een nieuwbouwplan voor meerdere woningen? Het lijkt er wel op dat renovatie- en verduurzamingsplannen voor de gebouwde omgeving weinig hinder ondervinden. Bij renovatie en verduurzaming wordt de stilstofuitstoot in de gebruiksfase juist minder en de bouwactiviteiten zelf kunnen duurzaam worden uitgevoerd. Maar een duurzaam project als een windmolenpark zit wel weer in de gevarenzone, doordat er zwaarder materiaal nodig is voor transport en bouw.

Duidelijk is in ieder geval wel dat emissieloos bouwen een enorme vlucht gaat nemen. In deze uitgave besteden we ruim aandacht aan de opkomst van de emissieloze bouwplaats. De technieken zijn er, nu moet de overheid bereid zijn om elektrificering en waterstofaandrijving voor materieel stevig financieel te ondersteunen. Anders halen we die 900.000 woningen in 2030 ook bij lange na niet…

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal