Bouwen voor de toekomst

Artikel delen

Altijd mooi om te zien als er beton gestort gaat worden. Zo’n grote vrachtwagen met een draaiende molen, die komt voorrijden. Het doet me altijd denken aan mijn speelgoed van vroeger. Draaiend lossen op de bouwplaats, fascinerend. De medewerkers rennen dan als mieren rond, om snel en adequaat het beton op de juiste plek te krijgen. Het organiseren, de zorg dat het beton in alle hoeken en gaten van de mal of vorm komt en dan…klaar. Altijd prachtig dit schouwspel, mooi om te zien hoe snel dit gaat!

Alleen wanneer we klaar zijn met het gebouw, vloer, kunstwerk of elke andere vorm die we van beton gemaakt hebben, is het ‘bij end-of-life’ een helse klus om dit te vergruizen en af te voeren. Eigenlijk willen we het hergebruiken en nieuw leven inblazen. Omdat er zo veel beton gebruikt wordt in de bouw is dit ook niet meer dan logisch. Gelukkig gaat het nu ook snel hard met circulair beton. Er is nu een innovatieve oplossing waarbij even simpel gezegd een machine het ongebonden cement ‘bevrijdt’ van het betonpuin. Mooie stappen in de richting om beton nieuw leven te geven.

Ik vraag mezelf vaak af of we niet beter minder beton moeten gebruiken. Moet een gebouw wel 40+ jaar bestaan? Of de vloer van een tuinhuis zo sterk als een bunker? Kunnen we niet vaak beter andere materialen gebruiken. Bamboe, Stamleem, Ferrock, Gerecycled plastic en zelfs Houtbeton. Genoeg materialen beschikbaar als alternatief. Maar waarom ook niet gewoon hout?

We weten allemaal dat bomen CO2 absorberen als ze groeien en voor het verwerken is er veel minder energie nodig. Anders dan beton dat juist alleen maar CO2 produceert. En als we er goed mee omgaan is dit een oneindige bron van bouwmateriaal. En als we meer bos hebben daar zijn we allemaal blij mee. Laten we het gewoon eens gaan doen met z’n allen. Bomen als basis voor alles. En eerlijk is eerlijk, als een boom gekapt wordt ziet dat er altijd spectaculair uit…. Ik blijf een kleine jongen..